Käsitöö: riidelillest juukseklamber või pross

, Maarja-Magdaleena gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juukseklambri ja prossi valmistamine.
Juukseklambri ja prossi valmistamine. Foto: Karin Lasn

Sügisviljad on usinasti talveks talletatud ja jäävad maiustamist ootama. Toasoojuses õhetavad paled, mesine teetass ja villasokid sunnivad külmapisiku taganema ning tänavail ja õues toimetades tahaks kanda paksemat palitut.

Maarja-Magdaleena gildi maja hoovipealsest uksest sisse astudes leiab esimese lahtise uksega toast lasteriiete ja lelude kambri, mida täidab nobedate näppude toimekus ning õmblusmasina vurin. Sitsid-satsid, traksipüksid, mänguasjad, sajad asjad, nööbisilmsed mõmmikud ja perenaine Maire Kajo, olles selle vurina ja toimekuse loojaks.

Meisterdamiseks pakub Maire välja ühe lihtsa, kuid kauni lillemotiiviga juukseklambri või prossi tegemist.

Vaja läheb:
1) Ümmargusi kangatükke (tavaline sitsiriie sobib väga hästi). Suure lille jaoks 8 cm läbimõõduga (6 tk), särtsakuse lisamiseks vali eri värve. Väikese lille jaoks 5 cm läbimõõduga (6 tk)
2) Klambrit või/ja prossihaaki. Oleneb, mille oled meisterdamiseks valinud.
3) Kaunistuseks pärleid, nööpe, ilupaela või muud meelepärast (nt heelgeldatud lill).
4) Liimipüstol, käärid, niit, nõel.

Meisterdamine:
1) Võta valitud kangaringid ning murra kõik neljaks. Suru murtud äärtele, et nad lahti lastes endiselt murtud kuju hoiaksid.
2) Aja sobiv niit nõela taha ning traagelpistetega õmble läbi murtud kangatükkide kumerad osad. Sealjuures kõik ühe niidi otsa! Eri värvide puhul mõtle, mis järjekorras neid niidi otsa tahad ajada, et õis meelepärane tuleks.
3) Krousi kergelt saadud rida ning kinnita viimane õieleht esimese külge. Lisa lille n-ö pahupoolele traageldades üks väike kangast ring, traagelda õielehtede külge. See jääb aluseks, kuhu kinnituvad lille teised osad.
4) Krousi ilupael ning traagelda samuti õielehe sisemise serva külge. Alusriide peale kinnita õmmeldes kas nööp või pärlid ning õmble pahupoolele veel üks kangast ring, mis katab ära eelnevad töökäigud. Viimase kangatüki külge kinnita ka klamber või haak kinnitamiseks, õmble või kasuta liimipüstolit. Ja valmis ta ongi.

Loomulikult on selle meisterdamise juures fantaasia asendamatu kaaslane. Katseta materjale ja kaunistusi. Meisterdama saab tulla ka Maire juurde lasteriiete ja lelude kambrisse iga kuu teisel laupäeval, mil Maarja-Magdaleena gildis toimub töötubade päev, või ka muul ajal eelneval kokkuleppel. Kontaktid leiab www.maarjamagdaleenagild.ee.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles