Ugala ootab huvilisi kolmandale teatrikuulamisele

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval, 8. novembril toimub Ugalas kolmas kuuldemänguõhtu, kus tuleb ettekandele Andrus Kiviräha lugu "Üks udune päev".
Esmaspäeval, 8. novembril toimub Ugalas kolmas kuuldemänguõhtu, kus tuleb ettekandele Andrus Kiviräha lugu "Üks udune päev". Foto: Elmo Riig / Sakala

Ugalas jõuab kuulajate kõrvu kolmas, Salme Reegile pühendatud kuuldemänguõhtu, mis põimib Andrus Kivirähale ainuomasel moel teatriajalugu, legende ja fantaasiat.

Seekord tuleb ettekandele Andrus Kiviräha «Üks udune päev», mis räägib, kuidas ühel erilisel juunihommikul helistab näitlejanna uksekella tema mängitud tegelaskuju robot Rops.

Ülle Kaljuste sai selles kehastatud Salme rolli eest 2008. aastal raadioteatri parima näitleja auhinna.

Enne kuuldemängu on kavas teatrilegendi raadiorolle tutvustav heliringvaade.

Neliteist aastat tagasi meie hulgast lahkunud näitleja Salme Reek on oma elukutset ja kutsumust mõtestanud, küsides: «Mis on näitleja ülesanne? Võib-olla peletada üksildust inimeses?».

Raadiotööl on olnud Salme Reegi elus täita tähtis roll. Ta oli 32 aastat kuuldemängude režissöör ning teda peeti selles ametis üheks andekamaks. Paarisajas raadiolavastuses on ta jäädvustanud nii lapsnäitlejate kui professionaalsete meistrite mängulusti.

Raadioteatris nagu teatrilavalgi mängis Salme Reek enamasti lastekuuldemängudes. Tema häälega räägivad hambamehike Baktus lavastuses «Kaarius ja Baktus», mis sai hiljem tuntuks kui «Sööbik ja Pisik», Saabastega Kass, Tom Sawyer, Kalle Blomkvist, «Pál-tänava poiste» Nemecsek, pioneer Volka lavastuses «Vanake Hottabõtš», Pavlik Morozov, Oskar Ohakas ja paljud teised. Ta on kehastanud ka Siili, Konna, Kilpkonna, Papagoid, Varest, Kaarnat, Karupoega ja Elektroni.

Raadio heliarhiivi mahukaima osa moodustavad tema loetud unejutud: neid on aastatest 1966―1993 säilinud mitusada.

Ugalas korraldatakse sel hooajal raadioteatriõhtuid. Kui raadiost kuulates läheb keskmiselt 30 protsenti helisid kaduma, siis hea tehnika ja akustikaga saalis jõuab kuuldemäng publikuni kõigi nüanssidega. Peale selle saavad kohale tulnud üht-teist teada raadioteatri ajaloost ja spetsiifikast.

Andrus Kivirähk «Üks udune päev»
Režissöör Astrid Relve
Helirežissöör Külliki Valdma
Muusikaline kujundaja Tõnis Kõrvits
Osades: Salme ― Ülle Kaljuste, Rops ― Mari Lill, naine tänaval ― Elisabet Tamm, mees trammis ― Lembit Ulfsak, trammijuht ― Ain Lutsepp.
Ühiskuulamine Ugala väikeses saalis esmaspäeval, 8. novembril kell 19.

http://raadioteater.err.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles