«Marslane» Matt Damon: ekstreemses olukorras ma ellu ei jääks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matt Damon astronaut Mark Watney rollis filmis «The Martian»
Matt Damon astronaut Mark Watney rollis filmis «The Martian» Foto: SCANPIX

Varsti jõuab kinodesse režissöör Ridley Scotti uus film «The Martian», milles Matt Damon kehastab astronaut Mark Watneyt, kes satub Marsil tormi kätte ja keda peetakse surnuks.

Damon andis seoses filmiga kanalile Fox intervjuu, milles sõnas, et inimkonnal on aeg oma koduplaneedilt kaugemale vaadata.

Näitleja sõnul ei ole ta tegelikult niiöelda telkija tüüp ja kui ta Maal looduses olles hätta satuks, siis ei saaks ta hakkama. Sama kehtiks ka siis, kui ta oleks näiteks päriselus kosmosemissioonil raskes olukorras – ta lihtsalt hukuks.

Staari sõnul sai ta filmi tehes paremini aru astronautide tööst ja sellest, kui raskete olude ja keeruliste olukordadega nad peavad toime tulema.

Filmis jääb ta Punasele planeedile üksinda ja tal tuleb nuputada, kuidas seal ellu jääda.

Matt Damoni sõnul õppis ta filmi tegemise käigus päriselt kartuleid kasvatama, sest varem ei olnud tal aimu, kuidas seda tehakse.

Võttepaiga juures oli suur kartulikasvatusala, kus olid erinevas kasvuastmes kartulitaimed, mida kasutati filmis.

Damon lisas, et teda huvitas väga ta tegelase psühholoogia, sest Marsil olles oli ta isolatsioonis, samuti teaduspool.  

Damoni arvates peab inimkond minema teisi planeete vallutama, kuna see aitab inimestel edasi kesta ka siis, kui meie koduplaneediga midagi juhtuks ja Marsi missiooni tuleks prioriteediks pidada.

Filmis satub Marsi missiooni ekspeditsioon Ares III tormi ja astronaudid evakueeruvad. Tormis jääb kadunuks astronaut Mark Watney, keda peetakse surnuks ja Marsilt lahkutakse ilma temata.

Watneyl õnnestub NASAle teada anda, et ta on elus ja käivitatakse päästemissioon, et «marslane» koju tuua.

Päästemeeskonnal kulub Marsile lendamiseks neli aastat ja sel ajal peab üksinda Marsil olev astronaut mõtlema välja ellujäämisstrateegia.

USA kosmoseagentuur NASA teatas hiljuti, et Marsil leiti soolast voolavat vett. Tuleviku Marsi missioonide kaheks raskuspunktiks on eluks sobiva keskkonna loomine, milles põhirolli mängivad hapnik ja vesi.

Pärast Marsilt vee leidmise teadet hakati spekuleerima, et tulevikus ei käida puhkamas Maal teistes riikides, vaid Marsil.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles