Muusikud kutsuvad üles panustama Eesti levimuusika suurnäitusesse ja Kuulsuste Koja avamisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koit Toome ja Ott Lepland lava taga
Koit Toome ja Ott Lepland lava taga Foto: Instagram

Täna, muusika-aasta rahvusvahelisel muusikapäeval, 1. oktoobril 2015, kuulutab Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum välja levimuusika ajaloo kogumiskampaania. Ootame kõiki muusikasõpru koguma ja annetama kultuuripärandit Eesti levimuusika ajaloo suurnäituseks ja Eesti muusika Kuulsuste Koja asutamiseks. Kuulsuste Koda luuakse kingitusena Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks.

Läbi aastakümnete on meie estraadi-, roki-, jazzi- ja popmuusika tähed toonud Eestile kuulsust ja hullutanud rahvahulki. Hoolimata oma asukohast Euroopa äärel on Eesti olnud läbi ajaloo, isegi läbi raudse eesriide, tihedates sidemetes lääne kultuuri ja muusikaga. Eesti on järginud muu maailma muusikavoolusid, kuid samas peegeldanud kohalikku maad, keelt ja kultuuri. Tulemuseks on olnud unikaalne Eesti levimuusika, mida nauditakse nii siin- kui sealpool riigipiire.

Foto: Eesti Teatri- ja Muusikamuuseum

Nõukogude võimu ajal jõudis see kuuendikul maailmast täielikku tippu, samas oli levimuusika Nõukogude ajal üks vahenditest, et seista vastu okupatsioonile ja hoida elus Eesti kultuuri ja vaimsust. Taasiseseisvumisperioodil mängis levimuusika koos oma isepäisuse ja mässumeelsusega olulist rolli rahva teadvuse ja ühtsustunde tõstmisel – ETV-Eesti raadio jalgpallimatš ja sellele järgnenud noorterahutused, viis isamaalist laulu, Eestimaa laul, Rock Summer, jne. Kui laulupeo traditsioon hoidis tule tuha all hõõgumas, siis levimuusika puhus selle uuesti lõkkele.

Vabasse maailma naasmisega on Eesti levimuusika pööranud oma pilgud üle maailma, kuid selleks, et teada, kes oleme ja kuhu läheme, tuleb meelde tuletada, kes me olime. Sarnaseid näiteid rokkmuusika ajaloo jäädvustamisest kohtab üle maailma – Rootsis, USA-s, Inglismaal, kus näituste, külastuskeskuste ja traditsioonide tekitamisega hoitakse elus selle maa muusikale kuulsust toonud legende. Eestil on omad legendid, kelle looming ja kuulsus ületavad kaugelt meie väikese riigi piire ning kes väärivad meelde tuletamist ja tutvustamist nii meie oma riigi elanikele kui ka meid külastavatele turistidele.

Oma panuse saavad sellesse näitusesse ja Eesti levimuusika säilitamisse anda kõik inimesed nii Eestist kui ka välismaalt. Kutsume kõiki otsima ja leidma nii esemelist kui vaimset kultuuripärandit meie oma levimuusika kohta - muusikainstrumente, võimendeid, noote, plaate, fotosid, mälestusi, videosid, salvestusi, esinemiskostüüme ja muud huvitavat. Kui Teil on midagi erilist, mis võiks näitust kaunistada või Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi arhiive täiendada, siis võtame selle info rõõmuga vastu. 

Vaata kuulsate muusikute videoüleskutseid!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles