Haruldane ilming Dominikaani külas: poistele kasvab peenis alles murdeeas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

BBC uus dokumentaalfilm kajastab Dominkaani Vabariigi Salvasi küla, kus osa lapsi vahetab puberteeti jõudes sugu ehk poistele kasvavad siis peenised.

BBC ajakirjaniku Michael Mosley sõnul kannavad need lapsed nimetust «guevedoces», mis tähendab tõlkes «peenis 12-aastaselt».

Erakordsetest lastest rääkiv dokumentaalfilm valmis BBC Two sarjas «Countdown to Life», milles vaadeldakse loote normaalset ja ebanormaalset arengut ning kuidas erinevad arengud mõjutavad lapse hilisemat elu.

Salvasi külas vahetavad murdeeas sugu umbes umbes kaks protsenti lastest.

Michael Mosley räägib dokumentaalfilmis Johnny juhtumist.

«Kui Johnny sündis, arvati ta olevat tüdruk, sest tal puudusid silmnähtavalt peenis ja munandid. Ta sai nimeks Felicita, kuid ta ei tundnud end kunagi tüdrukuna. Nooremana meeldis talle koos poistega palli mängida ja ta ei huvitunud tüdrukute mänguasjadest. Murdeas ilmusid talle peenisi ja munandid ning temast sai ametlikult poiss,» selgitas filmitegija.

BBC dokumentaalfilm kajastab ka Carla juhtumit, kes seitsmeaastaselt muutus poisiks.  Kehalised muutused ilmnesid juba siis, kui ta oli viieaastane. Ta uus nimi on Carlos.

Salvasi küla ebatavalisi lapsi uuriti juba 1970. aastatel ja siis leiti, et soomuutuse põhjuseks on ensüümi 5-alfa reduktaas puudumine kudedes.

Neid lapsi uuris USA Cornelli ülikooli meditsniinikolledži teadlane Julianne Imperato-McGinley, kelle sõnul on enamik tüdrukuks peetud poistest heteroseksuaalsed.

Dominikaani Vabariigi osade piirkondade elanikel ei esine 5-alfa reduktaas ensüümi. Selle tõttu näevad poisid, kellel on XY-kromosoomipaar, sündides välja nagu tüdrukud. Tüdrukutel on XX-kromosoomipaar.

Teismeliseeas aga tekib neil nagu ka teistel poistel organismis palju testosterooni, keha reageerib sellele hormoonile ja nad muutuvad mehelikuks. Neile kasvavad lihased, peenis ja munandid.

Imperato-McGinley teatel töötavad poistele ootamatult kasvanud meessuguelundid normaalselt ning need «guevedoces`id» elavad nagu mehed.

Siiski on ka neid, kes lasevad end opereerida ja tahavad elada naistena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles