Kunagine joonistus viis kokku USA sõduri ja Jaapani naise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iwo Jimal võidelnud endine USA sõdur Franklin Hobbs ja Chie Takekawa
Iwo Jimal võidelnud endine USA sõdur Franklin Hobbs ja Chie Takekawa Foto: SCANPIX

Aastakümneid oli USA sõduri Franklin Hobbs III kodus Teise maailmasõja ajal leitud jaapanikeelne väikse tüdruku fotoga kiri ja joonistus.

21-aastane Hobbs osales Teise maailmasõja ühes veriseimas lahingus – Iwo Jima lahingus, kus ta leidis langenud Jaapani sõduri taskust nimetatud kirja ja joonistuse, kirjutab Yahoo News.

Ta võttis need kui suveniirid kaasa.

Kuni siiani ei mõelnud Hobbs enam sellele lahingule ega ka sealt kaasa toodule. Paar aastat tagasi aga soovitas  mehe abikaasa anda need jaapanlastele tagasi.

Otsimine kandis vilja ja sellel nädalal kohtus nüüd 86-aastane Hobbs Jaapanis langenud sõduri tütre, 74-aastase Chie Takekawaga. Naise sõnul joonistas ta pildi oma isale, keda ta vaevu tundis ning kelle jäänuseid kunagi ei leitud.

«Lapsena mõtlesin pidevalt, et miks isa sõjast koju ei tule. Kuid kirja ja joonistust nähes on mul tunne, et ta on lõpuks tagasi. Olen nende eest väga tänulik,» lausus jaapanlanna.

Hobbs oli Iwo Jima rannal toimunud raskes lahingus ellu jäänud. Pärast lahingut sattus ta ühe koopa juurde, mille ees lebas Jaapani sõduri surnukeha. See oli 36-aastane Matsuji Takekawa. Ta leidis mehe taskust ümbriku, milles oli kiri ja joonistus.

«Nägin taskust kirja välja turritamas. Ma ei tahtnud mingit mõõka või relva, vaid võtsin selle kirja. Võimalik, et tegin seda vaid uudishimust. Kuid kirja võttes hakkas mul südametunnistus siiski kripeldama,» meenutas ameeriklane.

Hobbsi sõnul oli tal õnne, et ta ellu jäi, sest lahingus oli tõeline «tapamaja».

Pärast sõda lõpetas Hobbs Harvardi ülikooli, abiellus ja lõi perekonna. Hobbs ei rääkinud kunagi sellest, mida ta sõja ajal üle elas.

Hobbsi teine naine hakkas jaapanikeelse kirja vastu huvi tundma ning võttis ühendust perekonnasõbra Reiko Wadaga, kes on Jaapani päritolu. Wada tõlkis neile, mis kirjas on.

Wada võttis ühendust Jaapani tervishoiuministeeriumiga, kus peetakse ka rahvastikuregistrit. Langenud Jaapani sõduri perekond leiti Sanjost, kus neil on alakoholipood.

Kuid suureks üllatuseks oli asjaolu, et fotol olev väike tüdruk Yoko Takekawa elab USAs New Jerseys.

Wada sõitis Jaapanisse ning andis kirja ja joonistuse vanemale õele Chie Takekawale. Nüüd kohtus naine ka USA sõduri Hobbsiga, kes ta isa juurest kirja ja joonistuse võttis.  Nad külastasid Iwo Jima lahingu memoriaali.

Iwo Jima lahing algas 19. veebruaril 1945. aastal ja kestis rohkem kui ühe kuu. Lahingus hukkus 6821 USA ja 21 570 Jaapani sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles