«Külm vesi» avab 1990ndate aastate Balti fotokunsti alasti realismi

Meisi Volt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti maailmakuulus fotoartist Inta Ruka
Läti maailmakuulus fotoartist Inta Ruka Foto: Erakogu

Täna avatakse Tallinna Kunstihoone galeriis üheksa Balti tippfotokunstniku ühisnäitus «Külm vesi». Kunstnikud portreteerivad Baltimaade jaoks murranguliste 1990ndate aastate must-valge olmerealismi halastamatus aususes.

Suurnäitus on esimene taoline ühisekspositioon üle 30 aasta. Viimati toimus Eesti, Läti ja Leedu fotokunstnike ühinäitus 1986. aastal. Suurte ajalooliste muutuste tuules katkesid kõik sidemed ja koostöö ning täna avatav näitus püüab selle sideme taastada.

«Paljud näitusel eksponeeritavad fotod on karm ja alasti tõde meie 1990ndate aastate igapäevaelust, kus puudub igasugune glamuur, retušeeritus ja ilustamine,» kirjeldab näituse kuraator Tatjana Muravskaja. «Kui tavaliselt oleme harjunud nägema sellest perioodist dokumentaalfotosid või ülistiliseeritud kontseptuaalset fotokunsti, siis «Külm vesi» näitab, millisena nägid seda perioodi Balti riikide tolleaegsed tippfotograafid,» lisas Muravskaja.

Näitusel eksponeeritakse tipptöid järgmistelt fotokunstnikelt: Jüri Okas, Eve Kiiler, Toomas Kalve Eestist; Alfonsas Budvytis, Algirdas Šeškus, Gintaras Zinkevicius Leedust; Andreis Grants, Gvido Kajons Lätist. Suurima tähelepanu alla satub näitusel ilmselt Läti maailmakuulus fotoartist Inta Ruka, kes on rahvusvaheliselt tunnustatud kui selle perioodi suurimaid fotokunstnikke.

Näitus jääb avatuks 18. oktoobrini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles