Miks jaanalinnud kiiresti joosta suudavad?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanalinnud
Jaanalinnud Foto: SCANPIX

Lääne-Austraalia ülikooli teadlaste sõnul võivad jaanalinnud välja näha kohmakad, kuid nad on head jooksjad.

Hiljutine uuring näitas, kuidas need linnud nii kiiresti ja samas efektiivselt joosta suudavad, kirjutab BBC.

Teadlased võrdlesid jaanalinnu ja inimese jooksmist.

Uuring näitas, et jaanalinnud kasutavad ainult poole sellest energiast, mis inimesel tippkiirusega jooksmisel kulub.

Jaanalinnu jooksu saladus peitub nende tugevates jalgades ja elastsetes kõõlustes, mis on kaks korda elastsemad kui inimesel.

Teadlased uurisid jooksumehhanismi elus jaanalindude peal. Katses uuriti nende lennuvõimetute lindude jalgade liikumist, liigeseid ja jõudu, millega nad joostes jalga maapinnale suruvad.

Linnud jooksid spetsiaalselt selleks katseks tehtud  50-meetrisel jooksurajal ja nende liigestele pandi neoonvärvi kleebised, mis aitas jalgade liikumisest detailset pilti saada.

Viis inimkatsealust läbisid sama katse. Nii jaanalindude kui ka inimeste jooksu salvestas mitu kaamerat erinevate nurkade alt.

Uuringut juhtunud teadlase Jonas Rubensoni sõnul said nad uut infot kahel jalal liikumise arengu kohta. Samuti paljastusid mitmed väleduse bioloogilised nüansid, mis võivad edaspidi aidata luua senisest paremaid kunstjäsemeid.  

Uurijate sõnul oli neile üllatuseks, et nii jaanalindude kui ka inimeste jalgade ette ja taha liikumise mehhaanika on peaaegu sama.

«Erinevus on kõõluste elastsuses ja liigeste liikuvuses. Selle tõttu vajavad jaanalinnud võrreldes sama kiiresti jooksva inimesega vähem lihasjõudu,» selgitasid teadlased.

Jaanalind (Struthio camelus) on nüüdisaja suurim lind. Ta kõrgus võib olla kuni 2,8 meetrit.  Elab Aafrikas Saharast lõunapool. Sellel lennuvõimetul linnul on väga tugevad jalad, ta suudab joosta kuni 72 kilomeetrit tunnis. Jaanalindude munad kaaluvad  1,5 – 1,8 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles