Mart Juur arvab: kuidas inimesed nõukogude Eestis elasid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gloria Veinikeldri 20.juubel!
Mart Juur mekib juustu
Gloria Veinikeldri 20.juubel! Mart Juur mekib juustu Foto: Tiit Mõtus

«Rahvas arvab» värskes videos sirvib kirjandusminister Mart Juur kirjaniku Tarmo Vahteri augustis ilmunud raamatut «Karuks istus vangitornis» ja kirjeldab, kuidas Imre Arakas põgenes nõukogude päevil vanglast. Sügist tervitab «Rahvas Arvab» sari uues kuues!

«See raamat on hämmastav punktiir läbi Eesti NSV aastate, 50ndatest aastatest kuni 80ndatesse aastatesse, sellest, kuidas inimesed nõukogude Eestis elasid, kuidas mõned neist kommunistide võimu püüdsid segada ja kuidas kommunistid seda väikest riigikest püüdsid valitseda,» kirjeldab ta.

Juur loeb raamatust, kuidas Imre Araka üle kohut peeti ja ta vanglast seikluslikult põgenes. «Sääraseid lugusid on selles raamatus, mille autoriks on Tarmo Vahter, kümneid.» Juure hinnangul on raamat seni ilmunud ENSV kirjandusest üks põhjalikumaid, rikkalikuma allikmaterjaliga ja paremini kirjutatud teoseid. «Tarmo on kasutanud omaaegset ajakirjandusmaterjali, inimeste mälestusi intervjueerinud asjaosalisi ja loomulikult kasutanud ka dokumente - tulemuseks on hämmastav panoraam sellest elust, mida elati Eesti NSV-s.»

Raamatu ja Tallinna Ülikooliga ning toetuse sarjale on andnud Eesti Lugemisühing. Sarja eesmärk on toetada Eesti kultuuri ning propageerida ja väärtustada lugemist, tutvustades põnevaid raamatuid põnevate persoonide kaudu ning avalikult sel viisil väärtustades lugemisharjumust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles