Narvalased toovad vene Kateriinad eesti Kadridele külla

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Folklooriansambel Suprjadki
Folklooriansambel Suprjadki Foto: Erakogu

Laupäeval, 30. oktoobril kell 16 esineb Valga kultuurikeskuse ovaalsaalis Narva muuseumi folklooriansambel Suprjadki.

Vanu vene ja eesti rahvakalendri tähtpäevi ja perekondlikke kombetalitusi tutvustav kollektiiv võtab seekord ette mõlema rahva kadripäevakommete tutvustamise. Narvalased riietuvad Kateriinadeks ja Kadrideks. Teadmiste ja tarkuse kummardajad Kateriinad tulevad Kadridele Eesti majja külla, küsivad neilt, kuidas nad on kadripäevaks valmistunud ja mida oskavad. Näidatakse ka oma oskusi.
Publik on oodatud kõike kaasa tegema, et õppida selgeks kummagi rahva kombed. Kogu tegevus toimub lauldes ja mängides.

Mõtte niisugune õhtu korraldada sai stuudio Joy juht Marina Jerjomina suvel Eesti delegatsiooniga kultuurireisil Moskvas ja Venemaa Kuldse Ringi linnades ringi sõites. Suur elamus saadi Vladimiri linnas, kus külalisi tutvustati vene folklooriga. Grupis olid Eestis elavad vene ja eesti lapsed, nendega liitusid ka lõunast Venemaad tundma õppima tulnud Armeenia lapsed.

«Olin üllatunud, et Venemaal sündinuna ei teadnud ma neid vene kombeid, mida seal tutvustati, aga ka sellest, kui vaimustunud olid lapsed nähtust,» rääkis Marina Jerjomina.

«Siis tekkiski mõte, et ka Valgas on vaja eri rahvuste kombeid tutvustada. Ja nüüd tuleb siia Narva folklooriansambel seda tegema. Ootame üritusele inimesi kogu perega lastest vanavanemateni. Sissepääs on kõigile prii – see on meie stuudio ja linnavalitsuse kingitus linnarahvale.»

Ansambel Suprjadki on loodud 1984. aastal. Ansambli juhi Marina Kuvaitseva sõnul on kollektiiv osalenud paljudel rahvusvahelistel ja vabariiklikel folkloorifestivalidel, seminaridel, konverentsidel ja õpitubades.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles