Külaliskokad kostitavad tartlasi oma maa hõrgutistega

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu toimus rahvusköökide galaõhtu Dorpati konverentsikeskuses, kus Tartu sõpruslinnade kokad valmistasid süüa 240 inimesele.
Mullu toimus rahvusköökide galaõhtu Dorpati konverentsikeskuses, kus Tartu sõpruslinnade kokad valmistasid süüa 240 inimesele. Foto: LAURI KULPSOO/PM/SCANPIX BALTICS

Kogu novembrikuu on Tartus sõprus- ja partnerlinnade kokad tutvustamas oma maa kööki, rahvusköökide päevade erimenüüd on Tartu toitlustuskohtades 3. novembrist kuni kuu lõpuni.

Tartu linnapea Urmas Kruuse avaldas heameelt, et juba neljandat korda toimuvate rahvusköökide päevadest on saanud traditsioon. "See ettevõtmine annab hea võimaluse saada rohkem teada meie sõpradest teistes riikides ja toob nad meile lähemale, samal ajal rikastavad rahvusköökide päevad meie kohalikku toidukultuuri," sõnas ta.

Tartusse tulevad sel aastal kokad Kreekast, Norrast, Soomest, Islandilt, Hispaaniast, Rootsist ja Ungarist.

Osa külaliskokki tuleb Tartusse juba mitmendat korda. Staažikaim on Uppsala kokk Johan Dahlqvist, kes on käinud rahvusköökide päevadel algusest peale. Tema valmistab Rootsi toite Eduard Vilde lokaalis.

Kolmandat aastat järjest on Tartusse tulemas kokandushuviline Hämeenlinna linnapea Tapani Hellstén ja kokk Pirjo Päivärinta, kelle valmistatud roogi saab proovida Big Beni ja Ristiisa pubis.

Teist korda tuleb Tartusse kokk Lászlό Ákos Csόti Veszprémist, kes tutvustab Atlantise restoranis Ungari kööki.

Kreeka ja Norra kööki on rahvusköökide päevadel varemgi tutvustatud, kuid nüüd on Tartusse sealt tulemas uued kokad. Suudlevates Tudengites ja Sõprade Juures valmistab Kreeka toite Aígina kokk Stelios Geladakis ning restoranis Dorpat pakub Norra köögi hõrgutisi Baerumist pärist meisterkokk Erik Aalhus.

Esimest korda esitletakse sel aastal Tartus Islandi ja Hispaania kööki. Islandi toitu teeb Volga restoranis Reykjavíki mainekas tippkokk Ragnar Ómarsson. Santiago de Compostelast tuleb Hispaania köögi retseptidega Tartusse Damián Seijas, kelle tehtud menüüd saab proovida restoranis Entri.

Rahvusköökide päevad algavad 3. novembril galaõhtuga, kus külalistele pakutakse seitsmekäigulist pidulikku õhtusööki eri riikide kokakunsti saavutustega.

Usinamate rahvusköökide külastajate vahel loositakse välja osalevate ettevõtete kinkekaardid 1000 krooni väärtuses. Loosis osalemiseks tuleb igast rahvusköökide päevadel osalevast toitlustuskohast tellida vähemalt üks rahvusköökide päevade menüüs olev roog ja selle kohta bukletti tempel küsida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles