Vaba Lava alasti tantsijate etendus välja müüdud, mängukavasse pandi lisaetendus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel laupäeval, 19. septembril esietenduv Vaba Lava 2015/16 hooaja avalavastus «alastusest enam» on osutunud ülimenukaks ning tänaseks päevaks on selle piletid välja müüdud. Tulles vastu publiku soovile on Vaba Lava üheskoos Sõltumatu Tantsu Lava ja koreograafi Doris Uhlichiga otsustanud panna pühapäeva hilisõhtusse lisaetenduse.

«Mul on väga hea meel, et just uue hooaja avaetendus on äratanud suurt huvi. See näitab selgelt, et käesoleva hooaja kuraatorid Madli Pesti ja Thomas Frank on tabanud naelapea pihta ning on leidnud just sellised lavastused, mis publikut intrigeerivad. Doris Uhlichi «alastusest enam» on julge ja teatavas mõttes isegi poliitiline seisukohavõtt kehalisuse teemal ühiskonnas,» sõnab Vaba Lava tegevjuht Kristiina Reidolv. Ta lisab, et esimest korda Vaba Lava ajaloos on kuraatoriprogrammi lavastus tekitanud nii suurt huvi, et juba enne esietendust tuleb kavasse panna lisaetendus, mis toimub pühapäeval, 20. septembril kl 22.00.

Foto: Siim Vahur

Tunnustatud Austria koreograafi ja etenduskunstniku Doris Uhlichi loodud tantsulavastus «alastusest enam» toob lavale paarkümmend alasti Eesti tantsijat murdes seeläbi tavaarusaamu, et alasti keha on midagi, mida peab häbenema. Miks aga otsustasid tantsijad end laval alasti võtta?

Tantsijana kaasa tegeva Kaie Küünla sõnul ongi oluline muuta stereotüüpe, mis meie ühiskonnas on. «Projekti muutis minu jaoks atraktiivseks koreograafi üleskutse vabastada alasti keha stereotüüpidest. Minu jaoks on alastus alati olnud meeldiv olek ja kontseptsioon ja ehk paneb lavastus ka publiku suhtuma alastusse kui lihtsalt toredasse olekusse, mis ei pea kandma mingit teist sõnumit.» Ka lavastaja Doris Uhlich leiab, et alasti keha on midagi palju enamat kui seksuaalsuse objekt. «Keha on midagi, mille üle peab rõõmu tundma, mitte häbenema,» sõnab ta. «Minu lavastuses on kesksel kohal just see, et nii tantsijatel kui publikul oleks lõbus ja kogu laval toimuv annaks positiivse energia ka saalis olevale publikule,» rääkis Uhlich.

Foto: Siim Vahur

Lavastuses kaasa tegevad tantsijad värvati avaliku castingu teel, lavastaja kohtus trupiga esimest korda eelmisel nädalal. Kuidas on Uhlich rahul Eesti trupiga? «Meie trupp koosneb väga erinevatest inimestest. Meil on professionaalseid tantsijaid, hobitantsijaid kui ka neid, kes tantsuga varasemalt väga suurel määral kokku pole puutunud. See annabki lavastusele põnevust juurde ja näitab, et olenemata, milline on sinu keha, tunne sellest rõõmu»“ on Uhlich trupiga rahul.

Publiku suurel nõudmisel toimub esialgse kolme etenduse asemel neli etendust, pühapäeval 20. septembril on kavasse lülitatud õhtune lisaetendus. Piletid Piletilevist.

«alastusest enam» on Vaba Lava 2015/2016 hooaja kuraatoriprogrammi avalavastus, selle väljatoomist toetab Tanzquartier Wien‘i rahvusvaheline tantsu ja etenduskunstide võrgustik INTPA, Austria Riigikantselei ja Austria Euroopa, Integratsiooni ja Välisministeerium.

Foto: Siim Vahur

Uue hooaja kuraatoriprogrammi on kokku pannud rahvusvaheline etenduskunstide ekspert Thomas Frank Austriast ning teatriuurija ja -kriitik Madli Pesti, kes valisid  avalikule ideekonkursile laekunud 244 projekti hulgast välja 9 lavastust, koondades need pealkirja alla «Tavalised inimesed: alastusest enam».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles