11 põnevat fakti, mida sa ei teadnud hittsarja «Kullakesed» kohta

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Golden Girls" 1985. aastal: Bea Arthur, Rue McClanahan, Betty White ja Estelle Getty
"Golden Girls" 1985. aastal: Bea Arthur, Rue McClanahan, Betty White ja Estelle Getty Foto: SCANPIX

Komöödiasarja «Kullakesed» («The Golden Girls») neli kuldses eas daami lõid laineid kahe aastakümne eest, kuid nad on inimeste südamesse jäänud tänaseni.

Särtsakad vanaemad Dorothy (Bea Arthur), Rose (Betty White), Blanche (Rue McClanahan) ja Sofia (Estelle Getty) seisid sarjas silmitsi samade probleemidega, millega nendest poole nooremad: seks, karjäär ja eksmehed.

Huffington Post tõi välja faktid, mida ei pruugi isegi sarja kõige andunumad fännid teada.

1. Estelle Getty (Sofia) kannatas tõsise lavahirmu käes. Naine, keda tuntakse teravate torgete ja poliitiliselt ebakorrektsete naljade poolest, kartis paaniliselt publiku ees näidelda. Gettyl oli sarja näitlejatest kõige vähem kogemusi ja ta kurtis sageli, et tunneb end andekate kaasstaaride kõrval nagu suli. Rue McClanahan (Blanche) ütles, et Getty peakohal hõljus enne võtteid must pilv ja ta tardus tihtipeale kaamera ees.

2. Bea Arthur (Dorothy) vihkas juustukooki. Üks sarja armastatumaid rituaale oli maitsva juustukoogi jagamine. Daamid istusid sageli hilisõhtul üleval ja vestlesid juustukooki süües oma probleemidest. Sarja võtete jooksul söödi ära sadakond juustukooki ja ehkki Dorothy Zbornak jumaldas seda maiust, vihkas Bea kooki kogu südamest.

3. Rue McClanahan (Blanche) sai kostüümid endale jätta. McClanahan jumaldas oma tegelaskuju sensuaalseid ööriideid ja ta lasi oma lepingusse lisada klausli, mis nõudis seda, et ta võiks endale jätta kõik kostüümid, mida soovib. Näitleja viis koju ligi 500 kostüümi ning ta lasi oma Manhattani korterisse ehitada spetsiaalse kapi, kuhu need ära mahuks.

Foto: SCANPIX

4. Betty White (Rose) pidi algselt mängima Blanche'i. Enne «Kullakesi» kehastas White saates «The Mary Tyler Moore Show» naabruskonna nümfomaani Sue Ann Nivensit, nii et produtsendid arvasid, et ta sobiks suurepäraselt mängima grupi kõige liiderlikumad liiget.

5. Kui asi olnuks Bea Arthuri otsustada, oleks sari lõppenud palju varem. Arthur väsis sarjast pärast viiendat hooaega. Produtsendid veensid teda osalema veel kahes hooajas, kuni näitlejanna otsustas rollist lõplikult loobuda. Sellega läks hingusele kogu sari.

6. Estelle Getty (Sofia) veetis suure osa ajast grimmiruumis. Getty mängis sarjas vanimat tegelaskuju, kuid tegelikkuses oli näitlejanna üle aasta noorem Bea Arthurist, kes kehastas sarjas tema tütart. Grimmikunstnikel kulus iga salvestuse eel kolmveerand tundi, et nooruslik Getty vanemaks muuta. Nende töö muutus veel raskemaks teisel hooajal, kui Getty noorendas puhkuse ajal ilulõikuse abil nägu.

7. Daamidel oleks äärepealt olnud veel üks kaasüüriline. Algses käsikirjas elas tüdrukutega geimehest teenija Coco. Teda kehastas näitleja Charles Levin ja ta sai nime produtsendi koera järgi. Teda sai näha avaepisoodis ja ta üldiselt meeldis publikule, kuid temast otsustati ajapiirangute tõttu loobuda.

8. «Kuldsetel tüdrukutel» oli kuhjaga kulda. Sari oli televaatajate seas suur hitt ja lisaks hinnati seda auhinnatseremooniatel. Iga peaosatäitja võitis oma töö eest Emmy auhinna - sellega on hakkama saanud vaid kaks sarja, «All In the Family» ja «Will & Grace».

Foto: Nick Ut/AP

9. Sõprus lõppes kohe, kui kaamerad välja lülitati. Rue McClanahan ja Betty White olid lähedased ka eraelus, kuid Bea Arthur ei saanud nende kummagagi läbi. McClanahan avaldas pärast sarja lõppu, et Arthur ei sallinud White'i silmaotsaski. Ka tema ise ei saanud Arthuriga läbi.

10. Estelle Getty kartis paaniliselt surma. Raamatus «If You Ask Me» avaldas Betty White, et tema kaasstaar vihkas kõiki surmaga seotud stseene. «Surm hirmutas teda väga. See oli peaaegu nagu foobia!» ütles White. Paraku oli Getty sellest grupist esimene, kes mulla alla läks - ta kannatas Lewy dementsuse käes ja suri vahetult pärast oma 85. sünnipäeva.

11. Bea Arthur ei tegelenud ainult näitlemisega. Enne ekraanile astumist oli Arthuril hoopis teine amet - ta oli merejalaväelane. Arthur oli enne Teist maailmasõda üks esimesi naisreservi liikmeid. Ta töötas sõjaväe heaks nii masinakirjutaja kui veokijuhina. Vabatahtlikuna teenistusse astumise ankeedis nimetas ta oma lemmikhobiks «jahipidamise .22 kaliibrise vintpüssi ning vibu ja noolega.»

Foto: HO/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles