Nädalavahetusel võib taas Tartu tänavatel näha kirevates kostüümides anime fänne!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cosplayer
Cosplayer Foto: Animeklubi Asashio

18.-20. septembril toimub Tartus Hugo Treffneri Gümnaasiumis iga-aastane Jaapani animatsioonile ja popkultuurile pühendatud festival AniMatsuri. Üha rohkem populaarsust ja külastajaid koguv festival toimub sel aastal juba üheksandat korda, tuues kokku Jaapani kultuurihuvilisi üle kogu Eesti, Baltikumi ja Põhjamaade.

«Festivali külastajate arv on olnud püsivalt kasvu suunas ning seetõttu laiendame mitte ainult festivali ennast, vaid ka selle ümber toimuvat,» rääkis ürituse peakorraldaja Kaia Jallai. Jaapani kuu korraldaja Morten Paluteder lubab terve kuu jooksul erinevaid ettekandeid, filmiõhtuid ja Jaapani lauamängude demonstratsioone. «Jaapani kuu eesmärk on lisaks Jaapani popkultuurile keskenduvale AniMatsurile pakkuda ka septembrikuu vältel Jaapani traditsioonilisema kultuuriga seotud üritusi. Seepärast korraldame ettekandeid, töötubasid, filmiõhtuid ja palju muud,» rääkis Paluteder. Filmiõhtud toimuvad koostöös Jaapani Fondiga ning Jaapani Suursaatkonnaga Eestis.

Festivali enda avab reede õhtul nüüdseks juba kolmandat korda toimuv suursugune maskiball, kus segunevad ekstravagantsed maskeraadikostüümid ning jaapani popkultuurile omane cosplay ehk tegelaseks riietumine.

Ballile järgneb nädalavahetus täis festivalimelu, kus külastajatel on võimalik osaleda joonistus- ja AMV võistlustel, kuulata erinevaid ettekandeid ja presentatsioone ning saada osa erinevatest võitluskunstide demodest. Toimuvad ka mitmed töötoad, nende hulgas sellised varasemad tõmbenumbrid nagu kalligraafia ja sushi. Kõik huvilised saavad osa võtta ka  StepMania ja erinevate videomängu turniirides. Nagu juba traditsiooniks saanud, leiab laupäeva õhtul Genialistide klubis aset ka suur pidu, kus jalga keerutatakse erinevate bändide ja DJ-de muusika saatel. Omapäraseks tõmbenumbriks kujuneb USAs elavatest tudengitest moodustatud jaapani jazz-bändi Poku Poku Boys. Nad segavad omavahel jazzi ning jaapani ja iiri traditsioonilist muusikat.

AniMatsuri peamiseks tõmbenumbriks on aga cosplay-võistlus, kus osalejad esinevad keerukates kostüümides, kehastades tegelasi animest, mangast või mängudest ning võistlevad festivali parima kostüümi tiitli nimel. Eraldi võisteldakse EuroCosplay kategoorias, mille võitja sõidutatakse London EXPO raames toimuvale rahvusvahelisele EuroCosplay  meistrivõitlustele.

Festivali temaatikaks on see aasta Ninjad versus Piraadid. «Käesoleval aastal oleme festivali teemast lähtuvalt planeerinud külastajate vahel mitmeid põnevaid võistlusi, et selgitada lõplikult välja, kes on paremad: kas ninjad või piraadid,» lubas Jallai.

AniMatsuri korraldajaks on MTÜ Animeklubi Asashio koostöös mitmete partnerite ja sponsoritega. AniMatsuri suurimateks koostööpartneriteks on see aasta Sushimon, kes avab festivalil ajutiselt oma kohviku Tartus, korraldab sushi meisterdamise töötuba ja peab põnevaid ettekandeid, ning Jaapani-Inglise keeltekool, kes toob samuti külastajateni mitmed töötoad ja ettekanded. Festivali peasponsoriks on Tartu Linnavalitsus.

Uue partnerina lööb see aasta kaasa Level1.ee, kes hakkab organiseerima mänguruumi tegevust. Huvilised saavad kätt proovida erinevate videomängude kallal ja osaleda võistlustel, millest üks kõige populaarsem on iga-aastane StepMania tantsumativõistlus. Level1  on varasemalt organiseerinud nii Tallinnas, Tartus kui ka Pärnus erinevaid mänguöid.

Lisainformatsiooni on võimalik leida AniMatsuri kodulehelt või Facebookist ja Twitterist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles