Pärnusse kogunevad akordionistid

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu mullugi näeb laupäeva õhtul Tervise kultuurikeskuses akordionistide paraadi, kus esinevad paljud nimekad solistid ja ansamblid, pildil paremal Olavi Kõrre.
Nagu mullugi näeb laupäeva õhtul Tervise kultuurikeskuses akordionistide paraadi, kus esinevad paljud nimekad solistid ja ansamblid, pildil paremal Olavi Kõrre. Foto: Urmas Luik

Tänasest laupäevani kestab Pärnus 28. akordionimuusika festival, mis toob linna külalisesinejaid, kontserte ja tantsuõhtuid.

Tegu on Eesti suurima akordionistide üritusega, kus osalevad muusikud külapillimeestest professionaalsete mängijateni, kel vanust kaheksa kuni 80 aastat.

Festival hõlmab traditsiooniliselt konkurssi, pillide ostu-müüki ja akordionistide paraadi, kus astuvad üles üksikesinejad, ansamblid, orkestrid Eestist ning välismaalt.

Soliste tänavu rohkem

Festivali korraldaja Valdo Värk nentis, et tänavu on konkurss kaldu solistide poole. “Olen ikka olnud ansamblimängu fänn. Kuid paraku on olukord selline, et lihtsam on välismaalt tuua festivalile soliste kui ansambleid,” rääkis ta.

Muusikuid osaleb tänavusel akordionipeol pea 200, neist väliskülalisi poolsada.

Värk nentis, et võrreldes varasemate aastatega, on osalejate hulk vähenenud ja festivali korraldamise eelarvegi on poole väiksem kui mullu. Külalisi tuleb Lätist, Leedust ja Soomest.

Täna õhtul toimub Tervise kultuurikeskuses festivali avakontsert, kus esinevad külapillimehed, Mihkel Lüdigi nimeline meeskoor ja Pärnu Kunstide maja poistekoor.

Homme keskpäeval algab Vanalinna põhikoolis konkurss, kus astuvad üles akordionisolistid, -ansamblid ja -orkestrid.

Õhtul esineb Tervises Soome akordioniansambel ja Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris mängivad Leedu akordionistid.

Reede õhtul leiab Eliisabeti kirikus aset suur festivalikontsert, samas vaimus esinetakse ja tantsitakse Tervise kultuurikeskuses. Hilisõhtul kuuleb akordionimängu Jazz Café vabal laval.

Akordionimängu linn

Laupäeva hommikul algab Tervises 28. lõõtsa- ja akordionimängijate kokkutulek, kus traditsiooniliselt müüakse-ostetakse ja tutvustatakse pille.

Keskpäeval esinevad Kilingi-Nõmme klubis Leedu akordionistid, pärastlõunal Raeküla Vanakooli keskuses Soome pillimängijad. Õhtul näeb Tervise kultuurikeskuses akordionistide paraadi, kus esinevad paljud nimekad solistid ja ansamblid. Õhtu lõpetab taas tantsuõhtu.

Esimene lõõtsa- ja akordionimängijate kokkutulek toimus Pärnus 1982. aastal.

Nüüdseks on sellest kujunenud mitmepäevane, Eesti suurim akordionimuusika festival, mis tutvustab Pärnut kui akordionimängu linna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles