Ugandas levib surmav mädanik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tungiaasi nakatunu jalg
Tungiaasi nakatunu jalg Foto: SCANPIX

Aafrika riigis Ugandas leviv haigus oleks nagu mõnest õudusfilmist.

Surmavasse mädanikku on viimase kahe kuuga surnud 20 inimest  ning sellesse haigestunuid on 20 000, kirjutab Yahoo News.

Arstide sõnul on tegemist tungiaasi nimelise haigusega, mida tekitavad liivakirbud (Tunga penetrans).

Need putukad on võimelised tungima naha alla, kus nad toituvad inimverest. Kasvades ja paljunedes tekitavad inimorganismis haiguse.

Putukate tõttu hakkab inimkeha mädanema, kehaosad võivad tükkideks laguneda ja küljest kukkuda.

Uganda tervishoiuminister James Kakooza hoiatas, et eriti ohustab haigus väikelapsi ja mõne teise haiguse all kannatavaid täiskasvanuid, kelle immuunsüsteem on nõrgenenud.

Tervishoiuministri sõnul on haiguspuhang 12 Uganda osas, kus liivakirbud saavad levida viletsate sanitaartingimuste tõttu.

Kõige enam on haigestunuid pealinnast Kampalast 150 kilomeetri kaugusel asuvas Busoga piirkonnas. Kuid on ka juhtumeid, mis on pealinnast vaid 70 kilomeetri kaugusel.

Peal Aafrika esineb tungiaasi ka Ladina-Ameerikas ja Kariibi mere saartel.

Arvatakse, et liivakirbud jõudsid Ugandasse ja teistesse Aafrika riikidesse Indiast pärit raudtee ehitajatega 19. sajandil. Teistel andmetel aga Brasiiliast Suurbritanniasse teel olnud laevalt.

Aafrikas levinud ja leviva ebausus tõttu arvavad paljud tungiaasi haigestunud, et nad on ära nõiutud ning nad ei püüagi end ravida.

Uganda valitsus määras selle haigusega võitlemiseks üks miljon dollarit. Tungiaasi saab ravida kas putukate eemaldamise või troopiliste haiguste raviks mõeldud ravimitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles