Kärt Anvelti erisaates avavad K-komando liikmed oma ohtliku töö telgitagused

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed mustade maskide taga
Mehed mustade maskide taga Foto: Kanal 2

Täna kell 21:30 tele-esilinastub Kanal 2s põnev erisaade Eesti ühest salapärasemast eriüksusest, legendaarsest K-komandost. «Kaitseministeeriumi tulistaja tabamise operatsiooni puhul näeb vaataja ka unikaalseid kaadreid ning saab aimu, mis moodi toimus see operatsioon K-komando silme läbi,» ütleb saatejuht Kärt Anvelt.

Kärt Anvelti juhitud ja toimetatud erisaates räägivad «mehed mustade maskide taga» esmakordselt oma tööst. Esimest korda jõuavad ekraanile ka unikaalsed videokaadrid K-komando erioperatsioonidest. Just nendele usaldatakse kõige ohtlikumad kinnipidamised ja nad on valmis reageerima ootamatutele kriisidele, näiteks pantvangidraamadele. Selle eliitüksuse liikmete arvu pole kunagi avalikustatud ja selle koosseisu isikuandmed on salastatud.

K-komandosse pääsemiseks tuleb läbida rängad katsed, lisaks üliheale füüsilisele vormile on äärmiselt oluline ka psühholoogiline ja vaimne sobivus. Eriüksuse liikmeks saab vaid see, kelle liitumisele on nõusoleku andnud kõi K-Komando mehed - sest eluohtlikus olukorras peavad nad üksteist sajaprotsendiliselt usaldama.

«Teha saade Keskkriminaalpolitsei eriüksusest K-komando idanes meie pisikese ent tööka kollektiivi peades juba pikemat aega, umbes aasta tagasi rääkisime mõttest ka Keskkriminaalpolitseis. See võeti vastu positiivselt. Kuid esmalt oli vaja purki saada dokksari «Eesti luurajad», mistõttu K-komando jäi oma aega ootama,» selgitab Anvelt saate valmimise protsessi.

«Sellel kevadel võtsime intervjuud linti ja nii see saade nüüd vaatajate ette jõuab. Paraku, nagu selliste saadete puhul ikka, jääb väga palju huvitavat materjali välja. Mingisugune valik tuleb raske südamega langetada. Eelkõige põhjuseks see, et ajaloolisi kaadreid aastakümnete tagusest ajast, aga ka veidi salajasematest operatsioonidest, kus K-komando võitlejad on kaasa löönud, lihtsalt pole. Telesaade, teadagi, tahab aga lisaks jutule ikka eelkõige pilti. Nii valisime välja mõned lood, kus olid eriüksuse endi poolt filmitud kaadrid olemas või mida oli võimalik taaslavastada,» lisab ta selgituseks.

Kaitseministeeriumi tulistaja tabamise operatsiooni puhul näeb vaataja ka unikaalseid kaadreid ning saab aimu, mis moodi toimus see operatsioon K-komando silme läbi. «Saates räägime esmakordselt ka ühest aastatetagusest operatsioonist Venemaal, mis ainuüksi poliitikale mõeldes enam kuidagi koostööna toimuda ei saaks. Selle juhtumi peategelased on osalt jõudnud ka raamatusse ja mängufilmi «Punane elavhõbe», tõsi, raamatus ja filmis on mitmed erinevad juhtumid üheks süžeeks liidetud,» ütleb Anvelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles