Kodused võileivatordid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnipäevatort
Sünnipäevatort Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Sünnipäevapidu ja tort käivad ikka käsikäes. Kes ostab poest, kes aga ei pea paljuks ise veidi vaeva näha ja külalisi omavalmistatud lauaehtega üllatada. Torditegemine on ju suisa loominguline tegevus, sest olgugi, et toiduained ja valmistamine retseptis kirjas, saab torditegija tulemust maitsta alles koos teistega.
 

Püreeritud lillkapsast ja fetajuustust valmib mõnusalt kerge ja põnevalt uudse maitsega pidulik võileivatort.

Lillkapsatäidisega võileivatort
12tk

Põhi
200g sepikut
50g kreeka pähkleid
50g pehmet võid

Täidis
500g lillkapsast
2-3 küüslauguküünt
1tl soola
300g fetajuustu
200g maitsestamata toorjuustu
150g maitsestamata jogurtit või lahjat hapukoort
veidi soola ja jahvatatud pipart
2dl vahukoort
8 želatiinilehte
1 sidruni mahl

Kaunistamiseks
1 pikk värske kurk
basiiliku- või muid rohelisi ürdilehti
röstitud päevalilleseemneid või seedermännipähkleid

Valmistamine
Lõika sepik väiksemateks tükkideks. Jahvata koos kreeka pähklitega köögikombainis peenemaks ning sega hulka pehme või. Suru sepikumass küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhjale. Tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Eralda lillkapsa õisikud väiksemateks tükkideks, puhasta küüslauguküüned ja haki peenemaks. Hauta lillkapsas ja küüslauk soolaga maitsestatud vees umbes 10 minutit või kuni need on täiesti pehmed. Vala keeduvesi ära ja lase köögiviljadel maha jahtuda.

Hõõru hautatud köögiviljad ja fetajuust kreemjaks seguks. Lisa toorjuust ja maitsestamata jogurt ning maitsesta segu soola ja pipraga.

Vahusta vahukoor pehmeks vahuks ja tõsta hetkeks külmkappi.

Paisuta želatiinilehti külmas vees umbes 10 minutit. Pigista sidrunist mahl välja ning kuumuta. Pigista paisunud želatiinilehtedest vesi välja ja lisa osade kaupa kuuma sidrunimahla sisse. Jahuta segu paar minutit ning vala siis peenikese nirena ja kogu aeg segades lillkapsasegu hulka. Kõige lõpuks lisa vahustatud vahukoor.

Vala segu tordipõhjale, tasanda pind ja kata vorm toidukilega. Tõsta tort vähemalt 4 tunniks, võimalusel terveks ööks külmkappi tarduma. Enne serveerimist kaunista õhukestest kurgiviiludest valmistatud „rooside”, värskete ürtide ja röstitud seemnetega.

Suitsukala ja krevettidega võileivatort
14tk

2dl vahukoort
200g lõhemaitselist toorjuustu
200g kuumsuitsutatud kala (lõhe, mereahven vms)
pott värsket tilli
0,5-1tl sidrunipipart
15-20 suurt röstisaiaviilu
50g võid
2dl riivjuustu
1dl piima immutamiseks
200g kooritud krevette kaunistamiseks

Valmistamine
Vahusta vahukoor. Klopi hulka toasoe toorjuust ning puhastatud ja tükeldatud suitsukala. Haki till peeneks ja lisa pool sellest kalakreemile. Maitsesta segu sidrunipipraga.

Lõike terava noaga saiaviilude servad ära. Aseta serveerimisalusele (u 20x30cm) kiht saiaviilusid ja niisuta piimaga. Tõsta saiaviiludele pool kalakreemist. Tee ka järgmine kiht samamoodi. Viimase, kolmanda saiakihi viiludele määri peale võid ja tõsta, võiga pool ülespool, tordile katteks peale. Sega ülejäänud hakitud till ja riivitud juust ning puista tordile.

Tõsta tort paariks tunniks külma maitsestuma. Enne serveerimist kaunista kooritud krevettide või muu meelepärasega.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles