Video: Briti arheoloogide teatel leidsid nad Stonehenge II

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stonehenge
Stonehenge Foto: SCANPIX

Briti arheoloogide teatel näitas maapinnas tehtud radariuuring, et Wiltshire´i kuulsa Stonehenge`i megaliitehitise lähedal asub veel üks eelajalooline kivirida.

Need umbes 4500 aasta vanused inimkätega paigaldatud monoliidid, mida võib kokku olla üle 90, asuvad kuulsast objektist 1,6 kilomeetri kaugusel, edastab Daily Mail.

Pinnases olevad kivid, mis on enamvähem 4,5-meetrised, ei ole ringikujuliselt nagu originaal-Stonehenge`is, vaid pika reana. Sellest hoolimata anti paigale nimeks Stonehenge II.

«Tegemist on Euroopa ühe suurema kiviehitisega, mis on olnud meie eest varjul umbes 4000 aastat. Maailmas ei ole varem midagi sellist leitud, olles oma suuruse ja kuju poolest väga ebatavaline,» teatas Bradfordi ülikooli teadlane Vince Gaffney.

Ta lisas, et tegemist oli arvatavalt kultus- ja rituaalpaigaga.

Kividest rida asub Durrington Wallsina tuntud «superhenge`i», mis on kiviaegne asula, kagunurgas.  

Arheoloogide arvates on Stonehenge ja seda ümbritsevad mitmed sarnased paigad iidsed matmis- ja jumalakummardamiskohad.

Gaffney teatel on maa sees olevad kivid Stonehenge`i monoliitidega sarnased.

Briti pärandiorganisatsiooni esindaja Nick Snashalli sõnul on Stonehenge`i uuritud sajandeid, kuid nüüdne projekt Hidden Landscapes (Peidetud maastikud) näitasid seda, mida varem vaid oletati.

Durrington Walls on ehitatud nii, et päikesekiired on talvisel pööripäeval osaga sellest ühel joonel. Osa kive on seal meelega ümber lükatud, et päikese suhtes tekiks õige vaatlusnurk.

1870. aastatel hakati Stonehenge`i külastama suvisel pööripäeval, et näha varahommikuste päikesekiirte langemist kiviringi keskele. 1905. aastast alates on seal  viinud oma rituaale läbi Iidsete Druiidide Ordu.

Paganlikud tseremooniad jätkusid paigas 20. sajandil, segades samas arheoloogide tööd.

1970. aastatel pakkus Stonehenge huvi New Age liikumisele, mis korraldas seal igal aastal tasuta festivale.

Briti ajaloolist pärandit kaitsev organisatsioon English Heritage sai kohtult 1985. aastal kohtult loa keelata paigas alternatiiveluviiside peod.

Alates 2000. aastast külastavad nüüdisaja druiidid Stonehenge`i kaks korda aastas – suvisel ja talvisel pööripäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles