Maailmas kiidetakse Soome peaministrit, kes avab oma maja uksed põgenikele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome peaminister Juha Sipilä teatas, et ta on valmis avama oma maja uksed põgenikele ning Kempeles asuvasse majja peaks mahtuma umbes 20 inimest.

Sipilä sõnul saaks ta majutada mõneks ajaks, näiteks oma peaministriaja lõpuni, 3 – 4 põgenikeperet, edastab iltalehti.fi.

«Meie pere otsustas, et meie majast saab põgenikele kodu, kuna me ise ei ela praegu seal. Järgmise aasta alguses saab sinna varjupaigataotlejaid elama panna,» teatas peaminister.

Sipilä kutsus soomlasi üles tegema sama, mida tema ja ta pere teeb ehk aitama neid, kellel on abi vaja.

Soome peaminister loodab, et tema eestvedamisel käivitub Soomes rahvaliikumine, millega aidatakse põgenikke, kuna vabatahtlikkuse alusel tehtav on efektiivsem, kui sundkorras aitamine.

Sipilä teatel on ta rääkinud oma kodu andmisest migrantide käsutusse ka Kempele juhtidega, kes selle heaks kiitsid.

Sipilä teatel on tal põgenikega kogemus juba 1990. aastatest, kui ta palkas Oulus neid oma firmasse tööle. Tema sõnul olid tollased pagulased valmis õppima soome keelt ja sulanduma Soome ühiskonda.

Soome peaministri algatust on kajastatud välismeedias, kus see kiituse osaks sai. Samas rõhutatakse, et Sipilä perekonnal on olemas oma põgenikuks olemise kogemus.

«Sipilä teatel on ta peres kogetud põgenikuks olemist, sest ta ema ja emapoolsed sugulased pidid jätma oma kodud Karjalas, kui see ala Nõukogude Liidule läks,» edastas välismeedia.

Esile tõsteti ka seda, et peaminister ei soovi põgenike majutamise eest riigilt raha saada.

Välismeedia andmetel on Soome valmis vastu võtma 25 000 – 30 000 põgenikku, mis on varasemaga võrreldes mitu korda rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles