Iraanis oli varga käe amputeerimine avalik etendus

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanis oli varga käe amputeerimine avalik etendus
Iraanis oli varga käe amputeerimine avalik etendus Foto: SCANPIX

Iraanis lasid võimud ühe süüdi mõistetud varga käe kaasvangide silme all amputeerida.

Väidetavalt tahab Iraan selle karistusviisi uuesti kasutusele võtta ning hiljem seda avalikes kohtades täide viia, kirjutab AFP.

Iraanis kehtiva islamiseaduse järgi on käe eemaldamine karistamise eesmärgil lubatud, kuid viimastel aastatel on seda karistust vähe kasutatud.

See käe amputeerimise karistus oli sellel kuul aga juba teine. Nädal tagasi määras kohus ühele kommipoest varastanule samalaadse karistuse, kuid seda ei ole veel täide viidud ning sel isikul on võimalik otsus edasi kaevata.

Yazdi vanglas eemaldati käsi 32-aastaselt mehelt, kes oli varem toime pannud mitmeid röövimisi ja muid kuritegusid. Vangla ei avalikustanud karistatava nime ega ka detaile, kuidas karistusprotsess toimus.

Yazd asub Iraani pealinnast Teheranist 670 kilomeetri kaugusel kagus.

Varasemast ajast on teateid, et käe amputeerimine toimub ilma valuvaigistite ja süstideta. Teistel andmetel viib seda läbi koolitatud kirurg. Nüüdne informatsioon oli, et seda tehti kohaliku tuimestusega.

Kriitikute sõnul kahjustavad avalikud jäsemete eemaldamised Iraani ja ka islami mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles