Kehakaalu pärast muretsemine teeb paksuks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Levinud on arvamus, et kehakaalu aitab kontrolli all hoida sellele pidev tähelepanu pööramine.

Briti Liverpooli ülikooli teadlaste sõnul on asi hoopis vastupidine, kuna kaalu pärast pidev muretsemine tekitab pigem kahju, edastab Daily Mail.

Uuringus ilmnes, et need isikud, kes mõtlesid pidevalt kehakaalule võtsidki kaalus juurde. Neil aga, kes olid oma kehaga rahul sellisena, nagu see on, kaal ei kasvanud.

End ülekaaluliseks pidanutel on suurem tõenäosus, et nende kehakaal kerkib stressi tõttu suurenenud isu tõttu.

«Isegi kui on vaid vähe ülekaalu, on see ikka stressi tekitav. Ülekaalulistel on raske elustiili muuta tervislikumaks,» selgitas teadlane Eric Robinson.

Ta lisas, et ülekaalulised on ühiskonnas märgistatud  ja nad tunnevad end selle tõttu halvasti.

Teadlased vaatasid oma uuringus läbi 14 000 USA ja Ühendkuningriigi täiskasvanu terviseandmed.

Ilmnes, et need, kes pidasid enda kehakaalu liiga suureks, olid selle tõttu stressis ja kippusid liigselt sööma.

«Inimeste stressitaluvus on erinev. On neid, kes stressi korral ei taha süüa ja on ka neid, keda stress paneb sööma,» teatas USA toitumisteadlane Peter LePort.

Ta lisas, et kehakaalu kasvul on seos enda halvasti tundmise, sellest tingitud stressi ja ülesöömisega.

«Selle asemel, et tegeleda põhjustega, neid lihtsalt ignoreeritakse ja minnakse kergema vastupanu teed. Enesetunde tõstmiseks hakatakse sööma, kuid pärast mõningat eufooriat ollakse tagasi vanas kehakaalu pärast muretsemise tsüklis ja kõik kordub,» selgitas uurija.

Kehakaaluprobleemide korral peaks pöörama tähelepanu stressi vähendamisele, milleks sobivad erinevad kehalised tegevused ja sport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles