Video: krimikirjanik Nesbøt süüdistatakse saamide peale sülitamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jo Nesbø
Jo Nesbø Foto: SCANPIX

Norra kuulsat krimikirjanikku Jo Nesbøt süüdistatakse, et ta oma uues teoses «More Blood on the Water» stereotüpiseerib saame ja sülitab nende peale.

Romaanis on peategelast, saami Mikkelit kujutatud lühikesekasvulise ja jässakana, tal on tumedad juuksed ja kitsad silmad, edastab The Local.

Saamid elavad Norras, Rootsis, Soomes ja Venemaal ning tegutsevad põhjapõdrakasvatajatena.

Saamist õigusteaduse professori ja saami joikude laulja Ánde Somby sõnul irvitas kirjanik saamidele näkku.

«Saame on alati narritud ja kiusatud. Nad on saanud piisavalt peksa, neid ei peaks enam peksma,» teatas Somby.

Ta lisas, et Nesbø tegi samas ära suure töö, uurides saami kultuuri, kuid ta ei oleks pidanud saame streotüpiseerima.

Nesbø selgitas, et romaani tegevus toimub 1970. aastatel ja Mikkeli elu antakse edasi läbi Lõuna-Norrast pärit mehe silmade. Tol ajal oli saamide suhtes palju eelarvamusi.

«Tegevus toimub 1970. aastatel. See, et Ulf kirjeldab Mikkelit just sellisena, põhineb mu enda kogemusel 1970. aastate Finnmarkist. Oslost pärit inimestel oli siis Põhja-Norras elavate saamide suhtes palju eelarvamusi,» selgitas kirjanik.

Somby arvates peaks krimikirjanik lõpetama ettekäänete toomise.

«Temas ei ole piisavalt julgust, et tunnistada enda eelarvamusi saamide suhtes. Olen lugenud mitut  Nesbø teost, kuid ta värskeim on lihtsalt vilets,» jätkas saam.

Wikipedia: Jo Nesbø (29. märts 1960) on Norra kirjanik ja muusik. 2014. aasta märtsi seisuga on tema romaane Norras müüdud üle kolme miljoni eksemplari Ta teoseid on tõlgitud 40 keelde ja müüdud teistes riikides 23 miljonit eksemplari.

 Nesbøt tuntakse eelkõige ta krimiromaanidest, mille peategelaseks on inspektor Harry Hole, kuid ta on ka laulja ja laulukirjutaja ansamblis Di Derre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles