Berni kantoni koolis keelati moslemitest õpilastel pea katmine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hijab-rätik
Hijab-rätik Foto: SCANPIX

Šveitsis Berni kantonis Thunis asuv keskkool langetas otsuse keelata kooli ruumides moslemitest õpilastel traditsioonilise peakatte, hijab-rätiku kandmine.

Kool saatis möödunud nädalal selle peakatte tõttu koju 14-aastase moslemitüdruku, edastab The Local.

Kooli juhtkonna teatel peavad nad tüdruku vanematega läbirääkimisi, et leida lahendus.

Kuid kompromissi ei pruugita saavutada, sest Šveitsis ei ole seadust, mis moslemitüdrukutel ametlikult koolis pearätiku kandmist keelaksid.

2011. aastal tegi Šveitsi parempoolne partei ettepaneku kehtestada Berni kantonis ühtne koolivorm, kuid see ei läinud läbi. Koolidel on õigus ise otsustada, mida on õpilastel sobiv kanda ja mida mitte.

Haridusametnikud andsid 2009. aastal välja dokumendi, mille kohaselt on Berni kantoni õpilastel õigus kanda koolis pead ja nägu katvaid rätikud, mütsikesi, loore, krutsifikse ja teisi aksessuaare, mida nõuab nende religioon.

Berni kantoni haridusametniku Erwin Sommeri sõnul kehtib see kõikide koolide kohta.

«Kui tekib vajadus, siis räägime kooli juhtkonnaga pea katmise teemal,» lisas Sommer.

Šveitsis on ka varem pea katmisega probleeme tekkinud.

Ticino kanton on seni ainus, kus avalikkuses ei tohi kanda pead ja nägu katvaid aksessuaare nagu nigabid ja burkad, kuid see ei kehti hijab-rätiku kohta.

Kohus on seni langetanud rätiku kandmise suhtes mitu otsust, kuid rätikukandjate kasuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles