Holokaustis ellujäänud andsid oma trauma edasi järglastele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitzi koonduslaagi vangid enne vabastamist 1945. aastal
Auschwitzi koonduslaagi vangid enne vabastamist 1945. aastal Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuring näitas, et holokaustis ellujäänud andsid geenidega oma trauma edasi järglastele.

Teadlaste sõnul muudavad väga traumaatilised läbielamised inimeste geneetikat ning see muutus võib edasi kanduda läbi mitme põlvkonna, edastab Daily Mail.

Uuringu kohaselt kannatavad need isikud, kelle esivanemad olid natsiõudustes ellu jäänud, mitmesuguste psühholoogiliste probleemide ja stressi käes.

Teadlase Rachel Yehuda sõnul langes vanematel karmide läbielamiste tõttu hormoon kortisooli tase ning see anti geneetiliselt edasi lastele. See võis kehtida eriti nende naiste puhul, kel tekkis pärast õudustes ellujäämist raske posttraumaatiline stress.

Kortisooli, mis on glükokortikoidhormoon, toodavad neerupealsed. Selle hormooni põhiülesanne on aidata organismil tulla toime stressiga.

Ilmnes, et holokaustist ellujäänud naistel oli raseduse ajal platsentas madal kortisooli tase ja osa kortisoolist liikus lootesse, luues sellega lapsele mõningase kaitsebarjääri.

USAs tehtud geneetiline uuring keskendus 32 holokaustis ellujäänu järglastele ning laste geneetiline muutuse põhjuseks olid emade läbielamised.

Epigeneetiline pärand on see, kui isiku elukogemused mõjutavad ta järglaste geene ning mängivad lapse arengus suurt rolli.

Holokaustis ellujäänutel ja nende lastel oli muutusi samades geenides, samas ei esinenud neid muutusi kontrolligrupi esindajatel.

Teada on, et DNA üldjoontes ei muutu, küll aga muudavad selle keemilisi nüansse elustiil ja harjumused.

Varasem uuring näitas, et hollandlannade, kes 1940. aastatel kannatasid nälga, tütardel on suurem tõenäosus skisofreenia tekkeks.

Ajaloolaste hinnangul hukkus natsi-Saksamaa ja ta käsilaste tõttu umbes kuus miljonit juuti ja teiste rahvuste esindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles