Depressioon ei ole «nakkav», kuid eufooria on

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Briti Warwicki ja Manchesteri ülikooli teadlaste sõnul ei ole depressioon «nakkav», küll on seda aga eufooria.

Sellele viitab asjaolu, et ülev tuju ja eufooria liiguvad sotsiaalmeedias nagu kulutuli, samas kui negatiivne jääb tähelepanuta, edastab The Telegraph.

«Kurvad sõbrad ei tekita depressiooni ja kurbust, kuid rõõmsas tujus sõbrad teevad tuju paremaks ehk positiivsus tekitab positiivsust,» teatasid sotsiaalteadlased.

Nad tegid 2000 noorega ühe aasta pikkuse uuringu, et teha kindlaks, kuidas sotsiaalmeedias suhtlemine nende meeleolu ja elu mõjutab.

Vaimselt stabiilsed, õnnelikud sõbrad aitasid tuju tõsta neil, kes olid depressioonis ja kelle tuju oli halb. Kurbadel ja depressioonis inimesed aga ei suutnud mõjutada heatujulisi ja rõõmsameelseid.

Teadlased võtsid uuringu aluseks meetodi, mida tavaliseks kasutatakse nakkushaiguste leviku uurimiseks.

«Meeleolu ja depressiooni saab seostada selliste asjadega nagu üksildustundega, üksinda elamisega ning lapsepõlveaegse seksuaalse ärakasutamisega. Samas aga kui leitakse toetajaid ja toetust, siis on võimalik depressioonist välja tulla,» selgitas teadlane Thomas House.

Ta lisas, et kui sotsiaalvõrgustikus on positiivseid toetajaid ja inimesi, kellega saab rääkida, siis «mustas augus» olijatel meeleolu paraneb.

Teadlase sõnul vajavad depressioonis inimesed, et neilt «koorem seljast» võetaks ning sotsiaalmeedia positiivne sõpradering võibki selles aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles