Video: maailma vanim «lill» pärineb hiidsisalike ajastust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Montsechia vidalii
Montsechia vidalii Foto: Youtube

Hispaaniast leiti maailma vanim teadaolev «lill», mis kasvas hiidsisalike ajastul.

Montsechia vidalii kasvas umbes 130 miljonit aastat tagasi kriidiajastul mageveelistes veekogudes, näiteks järvedes praeguses Hispaania Montseci mäestikupiirkonnas, edastab foxnews.com.

Teadlaste sõnul saab Montsechia vidalii´d pidada maailma esimeseks lilleks hoolimata sellest, et ta kasvas täiesti vees.

««Esimene lill» nagu ka «esimene inimene» on lihtsalt müüt, tähistus. Analüüs näitas, et  Montsechia on vanem kui Hiinast varem leitud taim Archaefructus, mida peeti kõige iidsemaks,» selgitas uuringu üks autoreid, USA Indiana ülikooli teadlane David Dilcher.

Dilcher koos rahvusvahelise teadlastemeeskonnaga analüüsisid rohkem kui 1000 Montsechia fossiilset osa. Nad tilgutasid kividele, kus selle taime fossiile oli, tilk tilga haaval vesinikkloriidhapet, et saada teada selle struktuur. Taimeosade esiletoomiseks kasutati veel lämmastikhappe ja kaaliumkloraadi segu. Kõik see toimus suurenduse all, mis võimaldas eristada detaile.

Teadlased võrdlesid saadud tulemust teiste fossiilsete taimedega. Ilmnes leitud taime täpne eksisteerimisaeg, mis langes kokku selliste hiidsisalike nagu brachiosaurus ja iguanodon eluajaga.

Montsechia liigitati paljasseemnetaimede ja õistaimede hulka. 

«Montsechia´l ei olnud kroonlehti ja nektarit tootvaid osi, mis meelitaks putukaid ligi, kuna see taim kasvas täiesti vee all. Selle taime viljal oli vaid üks seeme,» selgitas Dilcher.

Montsechia tänapäevaseks kaugeks sugulaseks on taim Caratophyllum – räni-kardhein. Tegemist on maailmas kõikjal leviva mageveetaimega, mida saab paljundada lihtsalt tükkideks lõikamisega. Räni-kardheina kasvatatakse akvaariumites, kus see võib olla ka juurteta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles