Käsitöö: nõelvildi halloweeni kõrvits!

, Maarja-Magdaleena gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halloweeni kõrvitsa viltimine.
Halloweeni kõrvitsa viltimine. Foto: Karin Lasn

Iga-aastane oktoobrikuu viimasel päeval saabuv püha halloween on küll esmalt ameerikamandrilik, kuid on suures osas edasi liikunud ka mujale. Kaasa arvatud meile.

Tõsi, et Eestis võiks seda püha nimetada kõrvitsapühaks ja kostüümipillerkaariks, sest kõrvitsat võib pidada justkui halloween'i üldistatud tunnuseks ja paljudes kohtades kuulutatakse välja kostüümipeod nii lastele kui täiskasvanutele.

Sellele oktoobrikuisele pühale iseloomulik hüüdlause trick or treat (trikk või maius - K. Lasn), mis viib maskeerujad majast majja, sobib oma olemuselt Eesti mardi- ja kadripäeva. Vahe on lihtsalt selles, et siinsed lapsed (ja lõbusamad täiskasvanud) on maiuse saamiseks tõesti estraadikava ette valmistanud, kuid traditsiooni päritolu maal peetakse kostümeerimist ennast piisavalt oskuslikuks trikiks ja uksekellale vastajal jääb vaid üle kommid välja tuua.

Maarja-Magdaleena gildimajas peab Raina Subi villakambrit, kust üle lävepaku sisse astudes tundub, justkui siseneks üleni pehmesse tuppa. Niipalju villa ja villast vilditud pilte, loomi, ehteid ei näe kuskil mujal ning ikka ja jälle on Raina porolooniga kaetud töölaud villakuhja all.

Poroloon on sagedastest nõelatorgetest auguline ja Raina toksib vilunult aina juurde. Sügisene populaarne aiasaadus ja kõrvitsate rohkus on Raina riiulile toonud vilditud kõrvitsapere, mille tegemisest ta räägib. Sobib suurepäraselt, kui päris kõrvitsad on kõik sisse tehtud või on liiga magusad palad, et neile lihtsalt näod ja ilmed sisse uuristada.

Vaja läheb:
· umbes 10-15 grammi villa (oranži, kollast, rohelist, halli). Leiad käsitööpoodidest.
· viltimisnõela
· porolooni aluseks

Töö käik:
1) Võta oranž vill ja vildi nõelaga poroloonil kõvaks palliks. Nõelaga käi ümber nii, et see katki ei läheks.
2) Jaga pall 8-12 sektoriks, vildi nõelaga triibud ette ja vildi kollase villaga triibud peale.
3) Kõrvitsa otstesse lisa veidi rohelist villa.
4) Kõrvitsale omased rohelised lehed ja hall varrejupp vildi eraldi valmis ning kinnita seejärel kõrvitsale.

Valminud kõrvitsale võib põnevust ja toredust anda silmade, nina ning suu tegemisega. Ja vahva tegelane ongi valmis peatselt käesolevaks kõrvitsapühaks. Eriti vahva on, kui tegelasi saab kokku mitu, eri suurustes ja nägudega. Viltige terve pere või sõpradega, kinkige üksteisele või tehke hoopis kõrvitsasõda - ei tee haiget ega määri! Hiljem võib viltkõrvitsat kasutada nõelapadjana või lihtsalt värvilise kodukaunistusena.

Nii kõrvitsat kui kõiki muid põnevaid tegelasi võib Raina juurde tegema tulla. Kas eelneval kokkuleppel, iga kuu teisel laupäeval, kui gildimaja kõik kojad on avatud töötubadeks, või nüüd kohe varsti saabuval koolivaheajal, mil majas on toimumas üritusi ja töötubasid.

Head viltimist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles