Endlas esietendub draama „Põletus“

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuslavastuses teeb värvika rolli näitleja Jaan Rekkor.
Uuslavastuses teeb värvika rolli näitleja Jaan Rekkor. Foto: Ants Liigus

Täna õhtul esietendub Pärnu Endla teatri Küünis 100. hooaja esimene uuslavastus, Tiit Palu lavastatud Kanada näitekirjaniku Wajdi Mouawadi draama „Põletus“.

Mouawadi on Liibanoni juurtega noor autor, kelle 2003. aastal ilmunud „Põletus“ on praeguseks jõudnud maailmas üle 100 lavale. Nüüd näeb seda draamat Tõnu Õnnepalu tõlkes esimest korda Eestis.

„Tegemist on ühe parima tekstiga, millega mul lavastajana siiani töötada on õnnestunud,“ tunnistas Endla pealavastaja Tiit Palu.

„Põletus“ on lugu Nawal Marwanist, naisest, kes viimased viis eluaastat on veetnud vaikides. See on lugu Nawali kaksikutest lastest Jeanne’ist ja Simonist, kes pärast ema surma lähevad otsima oma isa ja venda, kelle olemasolust neil seni aimugi polnud. Nii nõuab ema testament.

Teekond viib Jeanne’i ja Simoni kodusest Kanadast kaugele Lähis-Itta, ema sünnimaale, avastama samm-sammult ema vaikusesse kätketud minevikku.

Võib küsida, kas „Põletus“ on põnevuslugu, tragöödia, absurdikomöödia või perekonnadraama. Ükski määratlus pole vale. Eeskätt on see aga lugu kojujõudmisest ja andestamise jõust.

Lavastuse kunstnik on Silver Vahtre, valguskunstnik külalisena Rene Liivamägi. Muusikalise kujunduse on teinud Janek Kivi. Osades Carmen Mikiver, Kaili Viidas, Karin Tammaru, Sten Karpov, Jaan Rekkor, Priit Loog ja Tambet Seling.

Teisipäeval toimus Teatrikohvikus lõbus teatriteemaline mälumäng, millega Endlas algas nädal, mil teater tähistab oma 100. hooaja algust ja 99. aastapäeva. Laupäeval avatakse pidulikult juubelinäitus, mis kannab nime „Endla 100“.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles