2012. aasta apokalüpsis ei pea paika?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2012. aasta apokalüpsis ei pea paika?
2012. aasta apokalüpsis ei pea paika? Foto: Wikipedia.org

Pikka aega on spekuleeritud selle üle, kas 2012. aastal saabub maailmalõpp.

Siiani on maiade kalendrile toetudes arvatud, et 21. detsembril 2012. aastal juhtub midagi sellist, mis maailma jäädavalt muudab, kirjutab foxnews.com.

USAs hiljuti avaldatud väljaandes «Calendars and Years II: Astronomy and Time in the Ancient and Medieval World» seisab, et maiade kalender ei lõppe 2012. aastaga ning kalendri kohta käivad senised tõlgendused võivad valed olla.

Sellel seisukohal on USA California ülikooli maiade uurija Gerardo Aldana.

Samas aga kerkib küsimus, et kui maiade kalender ei lõppe 2012. aastal, siis millal ta lõppeb? Või on ta juba varem lõppenud ja tõlgendused on valed olnud?

Raamatus väidetakse, et maiade kalendri ja tänapäevase kalendri daatumite vahel on üsna suur nihe. Selle tõttu võib väita, et 21. detsember 2012 ei ole lõpudaatumid.

Teada on, et maiade kalender sai alguse 3114. aastal eKr ning seal on daatumid 5126 aasta kohta ehk see kalender lõppeb 2012. aastal pKr. Hilisemad täpsustused andsid kalendri lõpukuupäevaks 21. detsembri, mis põhjapoolkeral on talvine pööripäev.

Gregoriuse kalender sai alguse 2010. aastat tagasi ning selle abil on aega mõõdetud üle 2000 aasta. Kuid et mõista maiade kalendris kirjapandut, tuli uurijatel leida need ajaloosündmused, mis Gregoriuse kalendriga on ühised.

Maiade kalendri daatumite tõlgendamiseks Gregoriuse kalendri daatumitesse kasutatakse GMT konstanti. See kontsant sai oma tähistuse maiade ajalugu uurinud kolme arheoloogi - Joseph Goodmani, Juan Martinez-Hernandezi ja J. Eric S. Thompsoni järgi.

GMT aluseks on mitmed astronoomilised, arheoloogilised ja ajaloolised materjalid, mis aitavad maiade niinimetatud pikka kalendrit meie omasse ümber panna.

Aldana tõi näite, miks maiade kalendri tõlgendamises mööda võidi panna.

«Dos Pilase valitseja Balaj Chan K´awiil nimetas lahingu päevale, mil ilmub Chak Ek. Seda on tõlgendatud kui Veenuse nähtavale ilmumist, kuid samas ei saa välistada, et see oli hoopis meteoor,» seisab Aldana selgituses.

Hiljem tegi maiade kalendri tõlgenduses täpsustusi USA keeleteadlane ja antropoloog Floyd Lounsbury, kes kasutas sellist maiade kirjutist nagu Dresden Codex Venus Table. See on oma olemuselt maiade kalender ja almanahh, mis põhineb Kuu ja Veenuse liikumisel ning kuuvarjutustel.

«Lounsbury arvates veeretas ta maiade kalendris arusaamise ja selle õigesti tõlgendamise eest viimase takistuse. Tema tööd jätkati ning arvati, et GMT konstant on õige. Kuid see ei pruugi nii olla,» selgitas Aldana.

Aldana lisas, et ajaloolisi andmeid ei saa alati usaldada ning selle tõttu on raske maiade kalendri aegu  väga täpselt määratleda.

Aldana sõnul ei ole tal välja pakkuda meetodit, mis oleks usaldusväärne ja mis lõpetaks maiade kalendri tõlgendamise ümber käiva debati. Uurija lisas, et ta tegeleb sellega, miks seni kehtinud interpretatsioon valeks on osutunud.

Maailmalõputeoreetikud peavad endale aga leidma uue iidse kalendri, mis nende apokalüptilist teooriat toetavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles