Pildid ja video: Läänemerest leiti 15. sajandi sõjalaeva «koletis»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Allveearheoloogid leidsid Lõuna-Rootsi vetest 15. sajandi Taani sõjalaeva «koletise», mis on segu draakonist, lõvist ja krokodillist.

Puidust figuur pärineb aluselt Gribshunden, mis uppus 1495. aastal, edastab Reuters.

Laev oli teel Taanist Kopenhaagenist Rootsi Kalmarisse kui pardal tekkis tulekahju.

See alus kuulus Taani kuninga Hansi (Johan II) laevastikku.

Hans (Johan II) (2. veebruar 1455 – 12. veebruar 1513) oli Taani ja Norra kuningas 1481–1513 ning Rootsi kuningas 1497–1501.

Laevakere sai raskelt kannatada, kuid sellegipoolest peetakse seda alust hästi säilinuks. Tegemist on laevaga, mis on maadeavastaja Christoph Kolumbuse lipulaeva Santa Mariaga samaaegne.

«Gribshunden seilas ajal, mil elasid Leonardo da Vinci ja Christoph Kolumbus. Uurime, mis merekoletist leitud kuju kujutab. Tundub olevat draakon, kelles on nii lõvi kui krokodilli. See on puitlaevade ajastu üks ainulaadsematest figuuridest,» teatas Rootsi Södertoni ülikooli allveearheoloog Johan Ronnby.

Allveearheoloogid plaanivad Gribshundeni vraki juurde veel sukeldumisi teha ning objekte pinnale tuua.

Uurimine näitas, et vrakk on hästi säilinud ning jaheda veega Läänemeres ei ohusta seda mereussid, kes soojemates vetes hukkunud puitlaevad sõna otseses mõttes pulbristavad.

«See laev pärineb ajastust, mil Christoph Kolumbus seilas üle Atlandi ookeani ning Vasco da Gama jõudis Indiasse,» sõnas Blekinge muuseumi  juht Marcus Sandekjer.

Ta lisas, et nad on saanud Gribshundeni uurimisega uut infot, kuidas 15. sajandi alused ehitati.  «Koletis» võis olla aluse vööritäävil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles