Haugile jäi vikerforell kurku kinni

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haug
Haug Foto: Wikipedia.org

Soomes Joutsenos Likosenlahtis kaotas elu haug, kellele jäi suur vikerforell kurku kinni.

Rohkem kui viiekilone haug kaotas elu juuli lõpul, edastab iltasanomat.fi.

Ebatavalist kala kutsuti vaatama Lõuna-Karjala kalastuskeskuse tegevjuht Aarno Karels, kes mõõtis haugi pikkuseks 90 sentimeetrit ning sai kaaluks 5,6 kilogrammi ning vikerforelli oli 49-sentimeetrine ja kaalus 1,4 kilogrammi.

«Kaladest sai biojääde, kuna nad olid surnud ja halvaks läinud. Vikerforell oli arvatavalt olnud haugi suus paar päeva ja ilmad on praegu soojad. Roiskumislõhna oli juba tunda,» teatas Karels.

Joutsenos Likosenlahtis lasti suve alguses vette vikerforelle, kes Karelsi arvates on haugidele kerge saak. Need forellid kasvasid üles kalakasvandustes, kus neil ei tulnud röövkalade eest põgeneda ning neil puudub põgenemisinstinkt.

«Kalakasvandustest on räägitud palju, kuna uuringud on näidanud, et enamik seal kasvanud kaladest sureb. Üks põhjustest võib olla, et nad on näiteks haugidele kerge saak,» selgitas Karels.

Wikipedia: vikerforell ehk vikerhõrnas (Oncorhynchus mykiss) on lõheliste seltsi idalõhe perekonda kuuluv kala.

Jões elavad vikerforellid kaaluvad 0,5 – 2,3 kilogrammi, kuid järves elavate kaal võib olla kuni üheksa kilogrammi.

Vikerforell elab looduses Vaikse ookeani põhjaosas ning koeb Aasia ja Põhja-Ameerika jõgedes. Mitmetes riikides kasvatatakse vikerforelli kalakasvandustes ning lastakse kohalikesse veekogudesse.

Haug ehk harilik haug ehk havi (Esox lucius) on hauglaste sugukonda haugi perekonda kuuluv röövkala.

Haugi pikkus on 50–100 sentimeetrit aga ta võib olla üle 150 sentimeetri pikk ja üle 35 kilogrammi raske. Vangistuses võib haug elada kuni 30 aasta vanuseks.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles