Oivalised road sibulast

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täidetud sibulad.
Täidetud sibulad. Foto: Elukiri

Tiina Lebane, Elukiri

Sibul on igapäevane tooraine, mis lisab roale nii head maitset, aroomi kui välimust. Sibulat võib kasutada pea igas toidus, nii kuumutatult kui toorelt. Samas on sibul tuntud ka kui terviseallikas, sest sisaldab suurel määral C-vitamiini, orgaanilisi väävliühendeid ja flavonoide. Mitmete terviseuuringute tulemused viitavad sellele, et sibul mõjub mitmekülgses ja rikkalikult teisigi köögivilju sisaldavas toidusedelis vere kolesteroolitaset alandavalt, immuunsüsteemi tugevdavalt ning vähki ja veresoonkonnahaigusi pidurdavalt.
 

Sibulat lõigates tulevad “silmad pihku” ehk pisarad silma. Selle põhjuseks on lõikamisel vabanev väävlisisaldusega õli, mis omakorda ärritab silma limaskesta. Enda ja teiste kogemuste põhjal panen siinkohal kirja mõned nipid, kuidas takistada niinimetatud sibulaaurude silma pääsemist:

•Hoia sibulaid enne töötlemist külmkapis või 15 minutit sügavkülmas.

•Kuumuta sibulat enne lõikamist ühe minuti jooksul mikrolaineahjus.

•Pane sibul enne koorimist hetkeks külma vette, siis tuleb koor hõlpsamini lahti.

•Lülita ventilaator tööle.

•Kasuta sibula lõikamiseks kindlasti teravat nuga, et silmi ärritavaid õlisid eralduks võimalikult vähe; nüri nuga vaid lõhub sibulat ja suurendab õli eritumist.

•Kui sibul lõikamise ajal “nutma ajab”, siis kasta see korraks külma vette.

•Sibula maitse muutub kuumutamise toimel pehmemaks; kuumuta sibulat mikrolaineahjus ilma rasvata kaks minutit 600W võimsusel.

•Abiks pisarate vastu on ka tihedalt näo ees püsivad ujumis- või spordiprillid.

Seekordsetes retseptides pole sibul mitte koostisainena, vaid lausa peaosas. Sellest hinnalt soodsast ja alati kättesaadavast köögiviljast annab teha nii mitmesuguseid salateid kui muidki hoidiseid.

Ahjus küpsenud mahlased täidisega sibulad on suurepärane lisand iga lihatoidu juurde, aga samas sobivad pakkuda ka kergeks õhtueineks.

Täidetud sibulad
8 tk

8 suurt kollast või punast sibulat
1sl õli
1 küüslauguküüs
2 väiksemat tomatit
1 röstsaiaviil
0,5 dl hakitud värsket peterselli
1 tl kuivatatud tüümiani
100 g sinihallitusjuustu
1 dl riivitud juustu
soola ja pipart maitsestamiseks

Valmistamine
Koori sibulad ja lõika neil “mütsid” pealt, tõsta need kõrvale. Eemalda ettevaatlikult teelusika või väikese noa abil sibulate sisu, nii et järele jäävad vaid põhi ja välimised kihid ehk täidetavad sibulakausid. Keeda neid ja “mütse” mõni minut keevas vees ning tõsta siis nõrguma.

Haki väljauuristatud sibulasisust umbes neljandik peeneks, tükelda ka tomatid ja küüslauk. Kuumuta hakitud köögivilju kastrulis õli sees, kuni sibulad muutuvad klaasjaks. Pudista hulka ka röstsai, hakitud petersell ning maitsesta soola, pipra ja kuivatatud tüümianiga. Tõsta pott tulelt ning lisa hulka juustud.

Tõsta pehmenenud sibulakausid rasvainega määritud ahjuvormi põhjale, tõsta täidis lusikaga sisse ning küpseta 200-kraadises ahjus 15 minutit. Lisa nüüd vormi põhjale pisut vett, tõsta sibulatele “mütsid” pähe ja küpseta veel 15 minutit.

Marineeritud sibularõngad säilivad külmkapis nädalaid. Tõsta purgist iga kord paras kogus krõmpsuvaid sibulaid ilma leemeta välja ja kasuta võileival või praelisandiks.

Marineeritud sibularõngad
1,5 l

1 kg sibulaid
4 dl õunaäädikat
2 dl õli
2 loorberilehte
8 nelgitera
1 kaneelipulk
3 sl suhkrut
0,5 dl vett
1 tl soola

Valmistamine
Pane paraja suurusega potti soe vesi ja sulata selles suhkur. Lisa äädikas, õli ja maitseained. Koori sibulad, lõika õhukesteks rõngasteks ja tõsta potti maitseleeme sisse. Kuumuta sibulaid peaaegu keemiseni. Tõsta siis pott tulelt ja lase maha jahtuda. Tõsta jahtunud sibularõngad koos leemega kaanega suletavatesse purkidesse ja aseta külma. Külmkapis säilivad marineeritud sibularõngad mitu nädalat.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles