Sibulat lõigates tulevad “silmad pihku” ehk pisarad silma. Selle põhjuseks on lõikamisel vabanev väävlisisaldusega õli, mis omakorda ärritab silma limaskesta. Enda ja teiste kogemuste põhjal panen siinkohal kirja mõned nipid, kuidas takistada niinimetatud sibulaaurude silma pääsemist:
•Hoia sibulaid enne töötlemist külmkapis või 15 minutit sügavkülmas.
•Kuumuta sibulat enne lõikamist ühe minuti jooksul mikrolaineahjus.
•Pane sibul enne koorimist hetkeks külma vette, siis tuleb koor hõlpsamini lahti.
•Lülita ventilaator tööle.
•Kasuta sibula lõikamiseks kindlasti teravat nuga, et silmi ärritavaid õlisid eralduks võimalikult vähe; nüri nuga vaid lõhub sibulat ja suurendab õli eritumist.
•Kui sibul lõikamise ajal “nutma ajab”, siis kasta see korraks külma vette.
•Sibula maitse muutub kuumutamise toimel pehmemaks; kuumuta sibulat mikrolaineahjus ilma rasvata kaks minutit 600W võimsusel.
•Abiks pisarate vastu on ka tihedalt näo ees püsivad ujumis- või spordiprillid.
Seekordsetes retseptides pole sibul mitte koostisainena, vaid lausa peaosas. Sellest hinnalt soodsast ja alati kättesaadavast köögiviljast annab teha nii mitmesuguseid salateid kui muidki hoidiseid.
Ahjus küpsenud mahlased täidisega sibulad on suurepärane lisand iga lihatoidu juurde, aga samas sobivad pakkuda ka kergeks õhtueineks.
8 suurt kollast või punast sibulat
1sl õli
1 küüslauguküüs
2 väiksemat tomatit
1 röstsaiaviil
0,5 dl hakitud värsket peterselli
1 tl kuivatatud tüümiani
100 g sinihallitusjuustu
1 dl riivitud juustu
soola ja pipart maitsestamiseks