Liechtensteini vürst nimetas Saksamaad Neljandaks Riigiks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liechtensteini vürst Hans-Adam II
Liechtensteini vürst Hans-Adam II Foto: AP / Scanpix

Liechtensteini vürst Hans-Adam II on äratanud pahameelt sellega, et nimetas Saksamaa Liitvabariiki Neljandaks Riigiks (Viertes Reich).

Vürst kirjutas Berliini juudimuuseumi juhile saadetud kirjas, et mis puudutab Saksamaa ja Liechtensteini suhteid, siis viimase kahesaja aastaga on Liechtenstein üle elanud kolm saksa ülemvõimu ajastut ning loodab üle elada ka neljanda, kirjutab Helsingin Sanomat.

Vürts viitas oma kirjas otseselt natsi-Saksamaa niinimetatud Kolmandale Riigile.

Kolmas Riik ehk Kolmas Reich (saksa keeles Drittes Reich) oli Saksamaa kujundlik nimetus aastatel 1933–1945, kui riiki valitses Adolf Hitleri juhitud natsionaalsotsialistlik diktatuur.

Kolmas Riik tähistas natsionaalsotsialistliku mõtteviisi kohaselt riiki, mille eelkäijad olid Püha Saksa-Rooma Keisririik, 843–1806 kui Esimene Riik, ja Saksa keisririik, 1871–1918 kui Teine Riik.

Kirjas keeldub vürst Hans-Adam II tema kunstikollektsiooni kuuluvat taiest Saksamaale näitusele saatma, tuues põhjuseks kahe riigi halvad suhted.

Kahe riigi halbade suhte tagant võib otsida möödunud talv pangaskandaali, milles Saksa luure ostis ühelt Liechtensteini pangaametnikult suure raha eest informatsiooni. Selle informatsiooni tõttu paljastusid mitmed Liechtensteini pangasaladused, mida Saksamaa oma huvides ära kasutas.

Sakslaste tegu tekitas vürstile palju probleeme, kuna salajased andmed pärinesid talle kuuluvast LGT pangast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles