William Shakespeare suitsetas kanepit?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
William Shakespeare´i kujutav gravüür 17. sajandist
William Shakespeare´i kujutav gravüür 17. sajandist Foto: SCANPIX

Inglise renessansiaegne näitekirjanik William Shakespeare (1564 – 1616) võis suitsetada kanepit, kuna sellele viitavad kunagi talle kuuluda võinud savipiibud.

Lõuna-Aafrika Vabariigi teadlased uurisid Shakespeare`i elukoha aiast leitud savipiipe, millest leiti kanepijälgi, kirjutab Sydney Morning Herald.

Savipiibu 24 fragmenti leiti väljakaevamistel Inglismaal Stratford-upon-Avonis nii kunagi näitekirjanikule kuulunud maja kui lähedaste majade juurest.

Kromatograafiline analüüs näitas, et kaheksal piibujäänusel leidus kanepijälgi, ühel oli nikotiini ning kahel Peruu kokataime lehtedest saadud kokaiini.

Neljal piibujäänusel, mis leiti Shakespeare`i aiast, leiti jälgi kanepist.

Lõuna-Aafrika Witwatersrandi ülikooli teadlase Francis Thackeray teatel suitsetati 17. sajandi alguse Inglismaal mitmeid taimi.

Esimesed kokataimed ja nikotiini sisaldavad taimed tõid oma merereisidelt kaasa maadeavastajad Walter Raleigh ja Francis Drake.

Thackerayle on ka varem huvi pakkunud, kas ja mida kuulus näitekirjanik suitsetada võis.

Ta avaldas 1999. aastal artikli «Hemp as a source of inspiration for Shakespearean literature?» (Shakespeare`i inspiratsiooniallikaks oli kanep?)

Siiski ei ole Shakespeare´i suitsetamise kohta kindlaid andmeid, küll on aga teada, et kirjaniku näidendendite pealtvaatajad suitsetasid ning seega oli teater  suitsu täis.

«On lihtne kujutada, kuidas Shakespeare kannab kuninganna Elizabeth I õukonnas oma trupiga näidendit ette ning kõik aadlikud suitsetavad, kasutades selleks savipiipusid,» nentis uurija.

Kanep kasvab nii parasvöötmes kui troopilises vöötmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles