Pildid: paadipõgenikud Paradiisirannas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paadipõgenikud Paradiisirannas
Paadipõgenikud Paradiisirannas Foto: Surf Paradiisi pressiteenistus

Eilses õhtuhämaruses maandus Ristna Paradiisiranda ootamatult kummalise välimusega ülerahvastatud ujuvvahend, mis sarnanes kahtlaselt põgenike alusega.

Kuigi motoriseeritud parv tundus olevat ehitusjääkidest kokku klopsitud, suudeti omal käel randuda ja päästet keegi ei vajanud. Pardal muidugi vaid tugevad ja elujõulised mehed.

Foto: Surf Paradiisi pressiteenistus

Selline dessant tekitas rannarahvas hulga küsimusi.

Kas nüüd on põgenikelaine tabanud Eestit ka mere suunalt? Kas tegu on illegaalsete immigrantide või pagulastega? Kas see ka kvootidega kooskõlas on või on inimkaubandus juba Lääne- Eestisse jõudnud? Kes küll siinkandis sellise bisnessiga tegeleb?

Foto: Surf Paradiisi pressiteenistus

Ei soovi ju hiidlased rahvusvahelisele kuritegevusele kuidagi kaasa aidata.

Lisatud pildid on tehtud parvel kinni peetud põgenikest vahetult peale seda kui esimesed 58 põgenikku olid maale tormanud ja metsa mööda laiali jooksnud. Hoidke nüüd, Hiiu naised.

Surf Paradiisi meeskonda huvitas muidugi eelkõige, kas vastavalt rahvusvahelistele lepetele peab nüüd hakkama seda jõuku siin üleval pidama ja kui kaua? Veel olulisem aga on teada, kas ja kui palju sellise lahke pagulasabi eest riigi poolt vahendeid eraldatakse? Kas makstakse ka nende eest kes metsas redutavad? Millal neid tööle tohib rakendada ja kas peaks igaks juhuks alustama ülekuulamistega?

Kuna soe meri ja päikeseline Paradiisirand näisid tulnukatele meeldivat ja saabumas on kuumalaine, pole kuigi tõenäoline et pagulased Paradiisirannast niipea kuhugi edasi sooviksid liikuda. Seda reedab ka nende käitumine, millest võib järeldada nagu oleksid nad oma elu sihtpunkti saabunud.

Tulnukatel tundub ka keeleannet olevat sest juba oli kuulda esimesi eestikeelseid väljendeid, mis ilmselt merereisil omandatud. “Päästetud - kaif - lahe baar - anna õlut - oi kui ilusad tüdrukud - kus mu Villa on - kas surfata saab” jms. tuli suhteliselt soravalt.

Nagu lähemal tutvusel selgus, oli tegu küll põgenikega, aga mitte kaugemalt kui Eesti mandrilt, kelle teekond oli alanud paar päeva varem Läänemaalt, Puisest. Kas nad põgenesid külma ilma, tööpuuduse, ületöötamise eest või hoopis otsisid lihtsalt head äraolemise kohta, jäägu igaühe enda otsustada, igatahes maabuti Paradiisirannas täiesti teadlikult ja ettekavatsetult. Ei läinud poolt tundigi kui kogu seltskond veepargi ja sauna mõnusid nautis.

Seitsmeliikmelise meeskonna moodustas sõpruskond Läänemaalt kes said selle idee Kon-Tiki ekspeditsioonilt paar aastat tagasi. Pool tonni kaaluva parve ehituseks kulus sõpradel vaid mõni päev. Teekonnal peatuti ja ööbiti laidudel ja randades ning süüa valmistati lausa sõidu ajal.

Meeskond:

Meelis Võsu, kapten

Marvel Merilainen

Veljo Ilumäe

Margus Sass

Remi Neitsov

Sven Kannistu

Ott Sikemäe

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles