Birgitta Festival 2015 - Nikolai Rimski-Korsakovi ŠEHEREZADE

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reede õhtul algas Pirita kloostris iga-aastane Birgitta Festival. Esitlusele tulid  Nikolai Rimski-Korsakovi ŠEHEREZADE ja Aleksander Borodin POLOVETSIDE TANTSUD.

Foto: Viktor Burkivski

Idamaa eksootika 1001 öö muinasjuttudes ja Altai sõjaka rändhõimu pöörased emotsioonid pakkusid publikule värvikat lavapilti ja ägedaid tantse.

Sada aastat tagasi tutvustati Pariisis Djagilevi korraldatud „Vene hooaegadel“ Vene kultuuri ja tänavused festivali lavastused on just need, mida Mihhail Fokini koreograafiast näidati.

Foto: Viktor Burkivski

Vene 20. sajandi alguse balleti ühe alusepanija ja suurkuju Mihhail Fokini koreograafia on praeguseks muutunud legendiks, sellel on suur ajalooline ja kunstiline väärtus.

Lisaks sellele on aga „Šeherezade“ ja „Polovetside  tantsud“ ka lihtsalt värvikad ja eksootilised balletid, mis paslikud vaatamiseks kogu perele. „Šeherezades“ esitletakse 1001 öö muinasjuttude teemat. Lugude jutustamist koreograafia keeles, kus  kurtisaan peab oma elu päästmiseks jutustama iga öö valitsejale väga köitva loo. Selles balletis on idamaa eksootika edasi antud puhtalt ja kaunilt.

Foto: Viktor Burkivski

Polovetside tantsudes aga saame piiluda  Altai sõjaka rändhõimu laagrisse.

Printsesside maailmast oleme jõudnud paljusid maid oma hirmuvalitsuse all hoidnud sõjardite leeri. Pidu on täies hoos, sest vallutusretk läks korda ja valitseja nõuab selle tähistamist. Pöörased emotsioonid,  värvikas lavapilti ja ägedad tantsud. Esitab Natalia Satsi nimeline muusikateater Moskvast.

„Šeherezade“ solistipaar on aga vene balleti kõrgtase – Peterburi Maria Teatrist.

Zobeide – Julia Mahhalina

Ori – Xander Parish

Natalia Satsi nimeline muusikateater Moskvast koos legendaarse Mihhail Fokini koreograafiaga.

Vaata pilte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles