Kas tehisintellekt võib olla religioosne?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Teadlaste arvates võib väga arenenud tehisintellekt saada reaalsuseks mitte aastakümnete pärast, vaid juba lähiajal.

Ettevõtja ja leiutaja Elon Musk ning Briti kosmoloog Stephen Hawking hoiatasid, et väga nutikad robotid ohustavad inimkonda, kirjutab Daily Mail.

Nüüd esitati küsimused, kas tehisintellekt võib olla religioossete vaadetega ning kas nende vaadete abil teeb ta head või halba.

USA mormoonide transhumanismi assotsiatsiooni juhi Lincoln Cannoni arvates võib, kuid ei pruugi robotitel oma religiooni ja kirikut tekkida.

USA eetika ja nüüdistehnoloogia instituudi teadlase John Meserly sõnul saab kunstintellekti programmeerida uskuma ükskõik millesse.

Religioosne superintelligentne masin võib olla kas parim või halvim kunstintellekt.

Cannon lisas, et religioon on omamoodi võim, mida saab kasutada nii hea kui kurja tegemiseks.

Filosoof Nick Bostromi sõnul on suurimaks ohuks, kui tehisintellekt muutub inimesest nutikamaks ning valib tegevusviisi, mis saab inimkonnale hukatuseks.

On ka neid, kes arvavad, et robotid aitavad inimkonnal armastust ja kaastunnet paremini mõista.

«Minu unistuseks on, et väga kõrgelt arenenud kunstintelligentsus edastab vaid armastuse ja kaastunde sõnumit. Siis on nende eesmärgiks mitte hävitada, vaid luua ja ravida,» sõnas koomik Duncan Trussell.

Floridas tegutseva presbüterlasest kirikuõpetaja Christopher Beneki sõnul võib religioon aidata robotitel inimeste kõrval elades paremini hakkama saada. Benek tõstatas samas küsimuse, kas robototel on hing.

«Kristlus ja teised usud ei peaks piirduma vaid inimkonnaga, vaid usklikud võivad olla ka robotid. Nende religioossed vaated võivad maailmale hästi mõjuda,» teatas sel teemal kirjutanud Zoltan Istvan.

Elon Muski ja Stephen Hawkini arvates kasutatakse kõrge intellektiga roboteid eelkõige militaareesmärkidel.

«Kui robotid saavad relvad, siis olgu inimkond oma lõpuks valmis,» teatasid kuulsused.

USA Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadlase Marvin Minsky arvates võivad robotid hakata pead murdma, kes nad on ja kust nad tulevad

Üliintelligentsetel robotitel võivad olla hing ja religioossed vaated, kuid need teevad nad ohtlikuks, sest nad võivad kasutada neid vägivalla õigustamiseks.

Kirikuõpetaja Benek on seisukohal, et kui robotid on üliintelligentsed, siis nad peaksid oma vaadetelt ja arusaamadelt inimkonnast kõrgemal olevad, kuid samas kätkeb see ohtu.

«Võimalik, et robotid on just need, kes viivad inimkonna uuele religioossele tasemele, samas allutades inimesed oma võimule,» nentis kirikuõpetaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles