NATO peasekretär laulis nooruses NATO vastaseid laule

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg. Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg paljastas, et nooruses laulis ta NATO vastaseid protestilaule laulikust, mille kaanel oli Venemaa bolševike juhi Vladimir Iljitš Lenini pilt.

Stoltenbergi sõnul oli üks populaarsematest protestilauludest «Norra, Norra NATOst välja»,» edastab The Local.

Stoltenberg osaleb  sel nädalalõpul Utøya saarel toimuval Norra Tööpartei noorteorganisatsiooni laagris.

Just sellel saarel korraldas 22. juulil 2011 islamivastane ekstermist Anders Behring Breivik veresauna, tappes 69 inimest.

Sel aastal osaleb Utøya laagris rekordiliselt 1000 inimest, kellest osa saabusid kohale juba eile. Laager kestab 7. – 9. augustini.

Stoltenberg osales Tööpartei noortelaagris esmakordselt 1972. aastal, mil tema sõnul oli parteis ja noorteorganisatsioonis kriis.

Tööpartei kaotas 1972. aastal kampaania viia Norra Euroopa Liitu, kuna referendumil hääletati «ei». Pärast seda lahkusid paljud mõõdukate vaadetega noored ning organisatsioonis hakkasid domineerima vasakäärmuslased.

«Jäi vaid käputäis kummalisi inimesi ja mõned segaduses noored, nagu mina tollel ajal olin,» meenutas Stoltenberg.

 Jens Stoltenberg oli Norra Tööpartei noorteorganisatsiooni juht 1985 – 1989 ning tema ajal hakati seal NATOt pooldama.

«Mul on hea meel, et noorteorganisatsioon on uuesti edukas ning mõõdukate seisukohtadega, kuid siinses laagris ei ole see ega NATO teemaks. Hoopis, kuidas edasi minna,» lausus poliitik.

Stoltenbergi mõjutas nooremas eas ta õde Camilla, kes kuulus Norra marksistlik-leninistlikusse noorteorganisatsiooni Punane noorus. Need noored korraldasid Vietnami sõja vastaseid väljaastumisi.

Kui Stoltenberg oli Tööpartei noorteorganisatsiooni juht, suhtles ta regulaarselt Nõukogude Liidu diplomaadiga, kes hiljem osutus KGB agendiks.

Jens Stoltenberg oli Norra peaminister 2005 – 2013. Stoltenbergist sai NATO peasekretär 1. oktoobril 2014, olles 13. peasekretär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles