Video: Maal on lisaks Kuule veel mini-Kuud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuu
Kuu Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuur NASA avaldas pildi, millel on näha Maa kaaslase Kuu tagumist külge.

Teadlaste sõnul ei ole Kuu üksinda, vaid Maa ümber liigub pidevalt veel mitu mini-Kuud, edastab Daily Mail.

Kui põhilisel Kuul on kindel orbiit, siis mini Kuudel seda ei ole ning nad liiguvad üsna kaootiliselt.

Tegemist on Marsi ja Jupiteri vahel asuvast asteroididevööst pärit objektidega, mis on sealt välja lennanud ning mis on sattunud Maa gravitatsiooni haardesse.

Need umbes pesumasina suurused mini-Kuud on Maa lähedal ligikaudu üks aasta enne kui oma tavapärasesse kohta asteroidide vöös tagasi liiguvad. See muster kordub pidevalt.

Kuna need väikeobjektid liiguvad üsna kiiresti, siis on teadlastel olnud väga keeruline neid jäädvustada. Selle tõttu on neist ja nende liikumisest vaid arvutimudelid.

«Meil ei ole nende kohta just palju teada, kuid üks asi on kindel  - nad on olemas,» sõnas USA Hawaii astronoomiainstituudi esindaja Robert Jedicke.

Kuu ei ole Maa ainus teadaolev kosmiline satelliit, sest 1986. aastal leiti keha, mis sai nimeks 3753 Cruithne. Tegemist on kvaasi-satelliidiga, mis on samuti üks mini-Kuudest.

3753 Cruithne ei liigu Maa ümber elliptiliselt nagu Kuu või nagu tehissatelliidid, vaid liigub hoopis oakujulisel orbiidil, mille kohta teaduses kasutatakse hobuseraua kujuline orbiit. Ta on Maale kõige lähemal novembris.

Arvutuste kohaselt ei ole ohtu, et Maa ja Cruithne võiksid kokku põrgata.

Nimi Cruithne pärinev vanast iiri keelest ja tähendab pikte (iiri keeles Cruthin) ning nende kuningat Cruidnet.

Robert Jedicke arvutas kui palju võib Maa juures mini-Kuusid liikuda. Ta kasutas superarvutit, luues simulatsiooni, milles Maa lähedale sattus kümme miljonit asteroidi. Siis uuris ta 18 000 asteroidi, mis jäid Maa gravitatsiooni lõksu.

Ta leidis, et Maa orbiidil võib igal ajahetkel olla vähemalt üks mini-Kuu, mille laius on üks meeter, kuid tõenäoliselt on neid rohkem.

Kui osa mini-Kuusid rebib end Maa gravitatsioonist lahti vaid kuudega, siis on ka neid, kes jäävad Maa juurde lõksu aastakümneteks.

Jedicke sooviks on nüüd jäädvustada mõni neist mini-Kuudest, et seda lähemalt uurida. Teadlase sõnul on need objektid huvitavad, kuna nad on pärit meie päikesesüsteemi algusajast 4,6 miljardit aastat tagasi.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles