Venemaal tahetakse kondoomide sisseveokeeluga hakata iivet tõstma?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Venemaa tööstus- ja majandusministeerium teatas, et kavatseb keelata välisriikides toodetud meditsiini ja hügieeni abivahendite, kaasa arvatud kondoomid sisseveo.

Kreml eitas, et midagi sellist tahetakse kehtestada, edastab Ria Novosti.

Meditsiinivahenditest tahetakse keelata ultraheli- ja röntgenseadmed, hambaarstide töövahendid, proteesid, inkubaatorid, haavravivahendid ja ka kondoomid.

Välismaa kondoomide sisseveokeelu plaan vihastas venelasi ning seda teemat lahatakse sotsiaalmeedias. Rahva arvates saab kondoomi võimalikust sisseveokeelust lugeda välja, et riik nõuab rohkem lapsi ehk tegemist on varajatud kujul iibe tõstmise plaaniga.

 Venemaa tervishoiuministeeriumi endine juht Gennadi Onišenko sõnas meediale, et sisseveopiirangud ei mõjuta rahva tervist.

«Kondoomist ei sõltu tervislik seisund. Kondoomide vähesuse tingimustes hakkavad inimesed vältima juhusuhteid ning eelistavad püsipartnerit. See samas vähendab suguhaigustesse haigestumise ohtu. Püsivamate suhete puhul aga hakatakse rohkem lapsi saama ja iive tõuseb,» selgitas Onišenko. 

Venemaa sünnitusabi ja günekoloogia liidu juht Vladimir Serov on arvamusel, et välisriikides toodetud kondoomide sisseveokeeld mõjutab üsna laialt venelaste tervist ning suguhaigustesse haigestumine suureneb.

Serov lisas, et Venemaal toodetavate kondoomide kvaliteet jätab soovida.

«Me saame küll toota väga palju kondoome, kuid mitte nii kvaliteetseid kui toodetakse tuntud suurtes välisfirmades. Kui võrrelda Venemaal ja välismaal toodetud apteegikaupa ja meditsiinilisi abivahendeid, siis on suuri erinevusi nii hinnas kui kvaliteedist,» tõdes asjatundja.

Viletsa kvaliteediga kondoomid lähevad kergemini katki, võib tekkida enam soovimatuid rasedusi, levivad suguhaigused ning kasvab HI-viirusesse nakatunute arv.

President Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov teatas, et Kreml ei ole andnud käsku välismaa kondoomide sissevedu keelata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles