Teises maailmasõjas võidelnud ameeriklane sai 1945. aastal kaotatud rahakoti tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahakott
Rahakott Foto: Vida Press

Teises maailmasõjas võidelnud ameeriklane Eligio Ramos sai Austriast ootamatult kirja, milles teatati, et leiti tema rahakott.

Praegu 91-aastane californialane Ramos kaotas oma rahakoti 1945. aastal Austrias, kus ta abistas koonduslaagritest vabastatuid, edastab abc30.com.

«Inimesed vabastati koonduslaagritest, kuid nad surid vabastajate kätel, sest olid väga nõrgad,» meenutas ameeriklane.

1945. aastal oli ta koos oma väeosaga Austrias Salzburgis farmis, kus ta rahakott kadus ning sõjalõpu tingimustes ei olnud tal aega selle pärast muretseda.

Selle aasta 18. juunil sai ameeriklane kirja, mis kõike muutis. Selle saatis austerlasest arst Josef Ruckhofer, kelle vanaisale farm kuulus.

Ruckhofer leidis vana rahakoti kui koristas farmi ala. Rahakotis olnud dokumendid andsid omaniku nimeks Eligio Ramos ning austerlane otsis internetist, kes see võib olla.

«Otsisin kogu USAst ning lõpuks klappis üks isik Californiast. Otsustasin katsetada ja saatsin talle kirja,» selgitas austerlane.

Ruckhofer sai Californiast vastuse ning varsti pani rahakoti USA poole teele. Ramos sai üle 70 aasta uuesti oma rahakoti tagasi.

Eligio sõnul on ta austerlasele tänulik, sest selles olid alles ta perekonna fotod.

Ameeriklase pereliikmete sõnul on see rahakott nüüd perekonna reliikvia.

«Kui see rahakott saaks vaid rääkida, oleks tal jagada väga huvitav lugu. Rahakotis olid alles nii militaardokumendid, isikut tõendavad dokumendid kui fotod,» nentis mehe poeg  Rosando Ramos.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles