Rooma kuulus Colosseum saab 18 miljoni euro eest uue puitpõranda ja muuseumi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana-Rooma tsentuurioks riietunud näitleja Colosseumi juures
Vana-Rooma tsentuurioks riietunud näitleja Colosseumi juures Foto: SCANPIX

Itaalia kultuuriministri Dario Franceschini teatel ehitatakse pealinna Rooma kuulsasse vaatamisväärsusse Colosseumi  rohkem kui 18 miljoni euro eest uus puitpõrand. 

2000-aastase amfiteatri puust põrand eemaldati 19. sajandi lõpul, kuna see takistas arheoloogilisi väljakaevamisi, edastab AFP.

Franceschini teatas juba möödunud aasta detsembris, et on plaanis see põrand taasrajada.

Põrand ehitatakse eesmärgil, et Colosseumis, kus kunagi sai näha gladiaatorite etteasteid, saaks edaspidi korraldada kunstiüritusi, kontserte ja etendusi.

Areeni all olevatesse ruumidesse, kus antiikajal hoiti gladiaatoreid, varustust, loomi ja rekvisiite, rajatakse muuseum.

48,5 meetri kõrgune Colosseum on Rooma impeeriumi ajal ehitatud amfiteatritest suurim. Antiikajal mahutas see kuni 80 000 pealtvaatajat, tänapäeval külastab seda umbes kuus miljonit turisti aastas.

Colosseumi suuremahulist konserveerimist alustati 2013. aastal ning see peaks valmima 2016. aasta alguses.

Itaalia kultuuriministeeriumi teatel investeeritakse muuseumide ja kultuuriväärtuste säilitamisse 80 miljonit eurot, millest üle 18 miljoni saab Colosseum.

Wikipedia: Colosseum (ladina keeles Amphitheatrum Flavium) on Rooma kesklinnas asuv amfiteater, mis valmis betoonist ja lubjakivist tellistest.  

Rooma Foorumist itta jäävat amfiteatrit hakati ehitama keiser Vespasianuse ajal, 72. aastal pKr ning see valmis 80. aastal pKr kui valitses keiser Titus.

Colosseumi lasi modifitseerida ja ümber ehitada keiser Domitianus, kes valitses 81  - 96 pKr.

Need kolm keisrit kuulusid Flaviuste dünastiasse ning selle tõttu kutsutakse Colosseumit ka Flaviuste amfiteatriks.

Colosseum on oma põhiplaanilt ellipsikujuline suurusega188 korda 156 meetrit. Areeni mõõtmed olid 86 korda 54 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles