Kas sinust saab alkoholi juues Hemingway või Mary Poppins?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ernest Hemingway 1948. aastal Kuubal
Ernest Hemingway 1948. aastal Kuubal Foto: SCANPIX

USA Missouri ülikooli psühholoogid uurisid, kuidas inimeste isiksus alkoholi juues muutub.

Ilmnes, et alkohol mõjub inimestele erinevalt ning alkoholitarbijad saab jagada nelja suuremasse rühma, edastab The Telegraph.

Psühholoogide sõnul on neli joobes tüüpi järgmised: Hemingway, Hull Professor, Mary Poppins ja Mr.Hyde.

Teadlased palusid 364 mehel ja naisel kaks korda teha isiksusetesti. Esimene test näitas neid sellistena, millised nad tegelikult on. Teist korda täitsid nad testi pärast alkoholi tarbimist ja siis olid nad muutunud.  

Testide vastuse alustel jagati katsealused rühmadesse.

Hemingway

Hemingway rühma kuulus enamik. Selles grupis olid need, kes jõid küll väga palju, kuid ei jäänud eriti purju. Nad tegid ka joobes olekus isikusetesti väga täpselt ja hästi. Nad säilitasid kontrolli enda üle ning said paremini aru abstraktsetest asjadest.

See grupp sai nime USA kirjaniku Ernest Hemingway järgi, sest ta suutis tarbida palju alkoholi ilma, et oleks purju jäänud.

Hull professor

Võrreldes eelmise rühmaga muutusid Hullu Professori gruppi kuulujad alkoholi tarbides märkimisväärselt. Nad läksid hulljulgeks ning hakkasid käituma nagu hullumeelsed. Need inimesed läbisid sõna otseses mõttes kehakeemia muutuse, mis teeb introvertidest äärmuslikud ekstraverdid.

Sellesse gruppi kuulujate testi täitmise täpsus kahanes alkoholi mõju all olles märgatavalt. Hullu Professori tüüpi oli 20 protsenti katses osalenutest ning enamik neist olid mehed.

Mary Poppins

Teadlaste sõnul oli 15 protsenti katsealustest Mary Poppinsi tüüp, jäädes alkoholi tarbides sõbralikuks ja rõõmsaks. Enamik siia kuulujatest olid naised, kes säilitasid kontrolli enda üle, korraliku käitumise ja selge suhtlemise.

Mary Poppinsi rühma kuulujate täpsus kahanes testi täitmisel vähe. Tegemist on vastutustundlike alkoholitarbijatega, kellel oli minimaalselt alkoholist tingitud probleeme.

«Mary Poppins» on Austraalia päritolu inglise kirjaniku Pamela Lyndon Traversi lasteraamat, mis ilmus esmakordselt 1934. aastal. Peategelane on lapsehoidja Mary Poppins. Selle ja veel teiste sama sarja raamatute järgi on tehtud animafilme, tele- ja kinofilme ning lavastusi.

Mr. Hyde

Mr. Hyde´i rühma kuulujad käituvad alkoholi tarbides ettearvamatult ning võivad muutuda julmaks ja väljakannatamatuks. Nende täpsus ja korralikkus kahanes alkoholi tarbides väga palju. See alkoholijooja tüüp sai nime Dr. Jekylli sünge alter ego järgi.

«Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde» on Šoti kirjaniku Robert Louis Stevensoni romaan, mis ilmus esmakordselt 1886. Selles lahatakse inimloomuse head ja kurja poolt ning psühholoogide aravates on see psühholoogilise kahestumise kirjeldus.

Uurijate sõnul jäävad Mr. Hyde´i esindajad üsna kiiresti purju ning muutuvad vihameelseks. Neil võib alkoholi tõttu tekkida ka mälulünki.

Selle grupi esindajaid oli katsealuste seas 23 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles