Pirnõun aitab pohmelli ennetada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasia pirn ehk pirnõun
Aasia pirn ehk pirnõun Foto: Wikipedia.org

Austraalia teadlaste sõnul võib pirnõuna ehk Aasia pirni mahl aidata pohmelli ennetada, kuna neis puuviljades on aineid, mis kahandavad organismis alkoholi mõju, aitavad mälu korras hoida ning suurendavad keskendumist.

Uurijate teatel mõjub Aasia pirni mahl siis, kui seda juua enne alkoholi tarbimist, edastab The Telegraph.

Katsed näitasid, et pirnõuna mahla tarbinutel oli parem keskendumisvõime ja mälu ning nad olid vähem valgustundlikud kui need, kes seda mahla enne alkoholi ei joonud.

Austraalia valitsuse teadusuuringute keskuse teadlased tegid uuringu Aasia pirniga ehk pirnõunaga, kuid edaspidi tahavad teha katseid ka teiste pirnisortidega.

Aasia pirni kasvatatakse eelkõige Jaapanis, Lõuna-Koreas, Hiinas ja Taiwanis.

Uuring näitas, et pohmelli ennetamiseks tuleb juua 220 milliliitrit nimetatud puuvilja mahla. Kahe pirnõuna söömisel enne alkoholi on samasugune efekt.

Uuringut juhtinud teadlane Manny Noakes kinnitas, et Aasia pirnides leiduvad ensüümid kiirendavad alkoholi kehast välja viimist.

«Pirnõunu tuleb tarbida enne alkoholi, mitte pärast, sest siis ei ole mõju. Kõige lihtsam on pohmelli ennetada kui ei tarbita üldse alkoholi või seda tarbitakse vähe,» lisas Noakes.

Teadlased tegid Aasia pirniga katse, milles pohmelli raskusastmed olid jagatud 14 skaalale.

Pirnõuna mahla joonutel või pirnõunu söönutel oli võrreldes seda mitte tarbinutega märgatavalt kergem pohmell.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles