Intsikurmu ei ole Positivus

Helena Tamm
, kultuuritoimetuse suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ewert and the Two Dragons Positivusel.
Ewert and the Two Dragons Positivusel. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Intsikurmu muusikafestival kasvas välja aastatel 2010–2012 Põlvas toimunud Uue Ajastu Festivalist ja ristiti mullu Eesti Positivuseks. Täna algab kolmandat aastat järjest taas ajaloolises metsapõues toimuv ja rahva seas õdususe poolest tuntud muusikaüritus, mille peakorraldaja Mihkel Kübar ütleb, et üle piiri Salatsis toimuv Positivus Intsikurmu igatahes pole. 

Mitmed suvefestivalid reklaamivad end kui looduskaunis kohas, eriti hea atmosfääriga muusikasündmusi. Tihti aga juhtub – nagu ka sellel aastal Positivusel –, et juba esimese päeva õhtuks on ilus ala ära lagastatud, palju sodi ja prügi maas laiali. Mitu tonni prügi teie iga festivali lõppedes ära viima peate?

Seda ma öelda ei oska, mitu tonni me prügi täpselt ära veame, aga eelmisel aastal see maas igatahes ei vedelenud, või isegi kui vedeles, korjati kiiresti ära. Jälgime väga hoolega festivali prügimajandust, kogume eraldi topse ja oleme inimestele piisavalt äraviskamise võimalusi tekitanud.

Miks olete valinud toimumiskohaks just Põlva?

Intsikurmu metsapark on ajalooline ja legendaarne muusikakoht. Jakob Hurt ja Jaan Vahtra olid need, kes selle koha avastasid, ning esimesed eestlaste kooride kooslaulmised toimusid siin juba 1855. ja 1857. aastal. Lisaks on siin nõukogude ajal toimunud ka üliõpilasmalevad. Kogu metsapark iseenesest on juba nii vahva, et oleks patt just siin ühte toredat festivali mitte korraldada.

Teie missioon on üsna ambitsioonikas. Soovite harida inimesi kultuurselt ja õpetada neid intellektuaalselt aega veetma. Kas see soov ajada oma asja nõnda suure missioonitundega tuleneb samuti koha ajaloolisest taustast?

Kahtlemata! Meil on meeskond, kuhu kuuluvad mitme eluala inimesed, nagu ametnikud, eraettevõtja, päästeametnik ja arhivaar näiteks. Muusikalise programmi eest vastutaja on näiteks ka PÖFFi lühifilmide festivali Sleepwalkers tegevjuht Martin Ruus, kes on Põlvast pärit ja ühtlasi ka Intsikurmu algataja.

Ühegi meeskonnaliikme põhitöö pole festivali korraldamine, seega on meie ettevõtmine väheke aatelisem ja vaatelisem. Me loodame, et festival annab inimestele mõtteainet ja toob nad igapäeva kärast-mürast välja, mitte ei vii selle keskele.

Teid on võrreldud Eesti piiri taga toimuva Positivuse festivaliga, aga kuulates nüüd teid ja olles sellel aastal käinud ka lätlaste suurpeol, tahaksin loota, et sellel võrdlusel pole tänavu enam alust.

Olen selle väitega nõus. Käisin ise sellel aastal Positivusel ja selle mulje põhjal, mis mulle varasemast jäänud on ning tänavu avanes, me päris kindlasti lõunanaabrite korraldatava suurfestivali sarnane pole. Intsikurmul pole juba sellist reklaami tringel-trangelit nagu Positivusel.

Meil on toetajad, kes on olnud nõus sellega, et säilitame festivali ajal metsa puhtuse ega riku suurte PVC-bänneritega siinset looduslikku ala. Kasutame kaunistamiseks palju puitu ja valgustame metsailu nägemiseks ka öösel kogu ala.

Me ei tüüri Adidase pallimere ja OlyBeti sportsbar’i poole, mis muusikast väga kaugel on. Tahame metsapargi säilitada ja toome esile, et inimesel on siin ruumi olla. Külastaja ei pea trügima, vaid saab taamal rahus head muusikat kuulata ja nautida. See on meie eesmärk!

Positivus on rahvapeoks kujunenud ka seetõttu, et festivalil on olnud ambitsioon kasvada väga suureks, ja see on muutnud armsa ja väiksena alustanud festivali üüratuks ning kommertslikuks. Milline on Intsikurmu visioon?

Visioon on kasvada küll, sest metsapark mahutab väga palju inimesi. Teisalt soovime kasvada ka muusika kvaliteedi poolest ja vaadata järgnevatel aastatel artistide valikuga veel rohkem väljapoole Eestit. Kindlasti ei räägi me fikseeritud külastajate arvu kasvust, et sellel aastal tuhat ja järgmisel kindlasti juba kaks, kolm või neli. Meie visioon on pigem see mets, need inimesed ja paik sünergiaks luua. Samasugust sünergiat ihkame ka artistide vahel näha, ja tuues siia välismaist popmuusikat, Eesti oma rikastada.  

Milliseid esinemisi ise enim ootate?

Väga ootan kindlasti Hypnotic Brass Ensemble’i esinemist laupäeval, kelle kontserte olen Youtube’ist vaadanud. Kindlasti ootan Bendikut, kes Tallinn Music Weekil jättis mulle väga sügava mulje. Samuti leian Ewert and The Two Dragonsi muusikat kuulates, et Eestis sobib nende esinemispaigaks ideaalselt just Intsikurmu metsatukk. Samuti ootan väga Lätis hetkel väga populaarset Carnival Youthi ja eelnevalt väga võimsaid live’e teinud Triana Parki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles