Rahvusvaheline festival Tsirkusepuu 2015 näitab kaasaegset tsirkust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Circus Tree 2015

Uus kaasaegse tsirkuse festival CIRCUS TREE esitleb 24.-29. augustini 2015 Tallinnas professionaalseid tsirkuselavastusi Prantsusmaalt, Soomest ja Rootsist. Noortele ja täiskasvanutele mõeldud etendusi saab näha Nordea Kontserdimajas, Kumus ja vanalinnas. Sündmused lastele ja peredele toimuvad Kadrioru pargis.

Kaasaegne tsirkus kui uudne etenduskunst on saavutanud viimase kümne aasta jooksul kogu maailmas palju tähelepanu. Järjest enam mõistetakse vahet traditsioonilise ja kaasaegse tsirkuse vahel ning see, kes kord etendusele on sattunud, leiab tõenäoliselt tee sinna ka edaspidiselt.

Etenduskunst, mis sai alguse 1970. aastate Prantsusmaalt ja kus loomade dresseerimise asemel keskenduti inimvõimete piiride otsimisele, on nüüdseks kanda kinnitanud paljude etenduspaikade programmides. Nüüd siis ka Eestis rahvusvahelise festivalina.

Circus Tree (Tsirkusepuu) kutsub kõiki uudishimulikke vaatama ja kogema kaasaegset tsirkust Tallinnas, kus kauni pargikunsti keskel seotakse visuaal-ja tsirkusekunst. Festivali programmis on etendusi erinevale vanusele, maitsele ja kogemusele. Jälgida tasub vanusega seotud soovitusi. Täpsem programm on üleval festivali kodulehel circustree.ee.

Festivali peaesineja on hetkel maailmas üks kuulsamaid truppe  Race Horse Company Soomest, kelle etendused müüakse reeglina välja uskumatu kiirusega. Eestis etendub SUPER SUNDAY Nordea Kontserdimajas - tehniliselt keerukas etendus vajab esitamiseks suurt ruumi.

Salla Hakanpää & WHS visuaalselt kaunis lavastus PIND on saanud erinevates riikides hulgaliselt positiivset vastukaja.

Prantsusmaa on esindatud kahe etendusega: BettiCombo AL CUBO ja O Ultimo Momento CONTIGO. AL CUBO on täis humoorikaid hetki, CONTIGO näitab meisterlikku tantsukunsti  hiina mastil.

30-aastase artistikarjääriga Magic Thor on Rootsis ja mujal maailmas väga armastatud ja tuntud artist, kes oma tänavaetendusi andes saab inspiratsiooni publikult.

Eesti artistidelt on etendumas Tsirkusestuudio Folie esietendus VAIKUS. Noored professionaalid Ireen Peegel ja Grete Gross esitavad SHOWCASE-il oma sooloetendusi. Festivali lõpetab imeilusa tulemänguga etendus FOGGYFIRE tulegrupilt Flameous.

Tsirkusemeeleolu on Kadrioru parki lisatud juba alates juulikuust. Festivali kunstnik Maarja Roolaht loob erinevaid kunstiinstallatsioone, dekoreeritud saab ka vana kasutusest kõrvale jäänud purskkaev.

Festivali kahel viimasel päeval 28.-29.08 koondub festival põhiliselt Kumu auditooriumisse ja  Kadrioru parki. Tsirkuse Alleel viiakse läbi töötoad, toimuvad laste- ja noorteetendused, Piip ja Tuut piknik ja palju muud. Tsirkuse Allee sündmused on tasuta.

Festivaliga samaaegselt on Tallinnasse oodata Põhja- ja Baltimaade tsirkuseprofessionaale: Viiakse läbi õhuakrobaatika ja lavastamise õpitoad Salme Kultuurikeskuses. Kumus toimub kaasaegse tsirkuse esindajate võrgustiku Nordic-Baltic Network kohtumine.

Miks on festivali nimi CIRCUS TREE?

Kui puud saavad eluks vajaliku mullast, siis tsirkusepuu kogub ainestikku erinevatest kunstivaldkondadest. Selle puu võra on alati mitmekesine ja arenev: sealt võib võrsuda lavastusi, kus tsirkusekunst on kombineeritud muusika, visuaal-, teatri, video-, tantsukunsti või rõivakujundusega. Või on tegu objekti-, sotsiaalse-, igamehe tsirkuse, tsirkuseteraapia vms. Tsirkus on tänapäeval lai mõiste ja tsirkus on mõeldud kõigile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles