Pildid ja video: Hiina ehitab maailma suurima raadioteleskoobi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina rajab riigi edelaossa Guizhou provintsi maailma suurima raadioteleskoobi.

Teleskoop kannab inglise keeles nime Five hundred metre Aperture Spherical Telescope (FAST), edastab Daily Mail.

Selle ehitamist alustati 2011. aastal ning see peaks valmima 2016. aasta septembris. Teleskoop rajatakse alale, mis oma looduslike pinnavormide tõttu on ehitamiseks sobiv.

Selle ehitamine läheb maksma  1,2 miljardit jüaani (175 miljonit eurot) ning tegemist on läbi aegade Hiina suurima astronoomiaprojektiga.

See raadioteleskoop võimaldab võtta vastu raadiosignaale ka väljapoolt meie päikesesüsteemi.

«FAST teleskoop on järgneva 20 – 30 aasta jooksul parim ja suurim. Tegemist on astronoomide «kõrvapikendusega», mis võimaldab universumit kuulata, kuid selle teleskoobi teaduspotsensiaali on veel raske hinnata,» sõnas Hiina teaduste akadeemia observatooriumi juhtivteadlane Li Di.

Hiina käis rahvusvaheliselt sellise teleskoobi rajamise idee välja juba 1993. aastal, kuid see sai heakskiidu alles 2006. aastal.

Hiinasse rajatava raadioteleskoobi taldriku läbimõõt on 500 meetrit, pindalalt on see 30 jalgpalliväljakut ning sellel on 4450 peegeldavat paneeli, mille nurka saab muuta neile kinnitatud kaablite abil.

Teleskoobi eriline disain võimaldab astronoomidel raadiosignaale vastu võtta erinevate nurkade alt.

Seni on maailma suurim teleskoop Puerto Ricos asuvas Arecibo observatooriumis.

Asjatundjate hinnangul suudab Hiina FAST jälgida kosmost kümme korda efektiivsemalt kui Arecibo teleskoop.

«Meie eesmärgiks on leida midagi sellist, mis oleks Nobeli preemiat väärt ning ootame erinevate riikide teadlasi seda kasutama,» lisas Li.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles