Video: USA pere leidis uppunud aarde, mille väärtus on üle ühe miljoni dollari

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Schmidtide sukeldujapere leidis Atlandi ookeanist 300 aastat tagasi uppunud aarde, mille väärtus on üle ühe miljoni dollari
USA Schmidtide sukeldujapere leidis Atlandi ookeanist 300 aastat tagasi uppunud aarde, mille väärtus on üle ühe miljoni dollari Foto: SCANPIX

USA Schmidtide sukeldujapere leidis Atlandi ookeanist 300 aastat tagasi uppunud aarde, mille väärtus on üle ühe miljoni dollari.

11 Hispaania alust uppusid Florida vetes 31. juulil 1715 ning neid on varem uuritud, kuid 60 kuldobjektist  koosnevat varandust siis ei leitud, edastab mashable.com.

Kuldmüntide leiud andsid Florida rannikuosale hüüdnime Treasure Coast (Aarderand).

Floridas tegutsev firma Queens Jewels, millel on vrakkide uurimisõigus, teatas varanduse leidmisest eile.

Kulla leidjaks on perekond Schmidt, mille liikmed on nimetatud firma alltöövõtjad.

Queens Jewelsi esindaja Brent Brisbeni teatel leiti kuldaare 17. juunil. Florida seaduse kohaselt on osariigil õigus saada leiust 20 protsenti ning ülejäänu saavad omavahel ära jagada Queens Jewels ja kullaleidjad ehk siis Schmidtid.

11 Hispaania laeva alustasid 24. juulil 1715 teekonda Kuubalt Havannast Hispaaniasse, kuid sattusid 31. juulil Florida ranniku lähedal Atlandi ookeanis orkaani.

Umbes 1000 inimest kaotas elu ning 1500 suutis kaldale ujuda. Hispaania võimud teatasid pärast õnnetust, et enamik kullast suudeti päästa.

Nüüdsel sukeldumisel  leiti 51 kuldmünti ning 40 kuldketti. Leiu hulgas on kõige väärtuslikumaks kuldmünt nimetusega «Royal», millel on dateering 1715 ning mis loodi Hispaania kuninga Felipe V jaoks.

Neid münte on leitud merepõhjast vaid mõni.

Brisbeni sõnul ei ole tähtis mitte müntide rahaline väärtus, vaid eelkõige ajaloolisus.

Hispaania laevade vrakid hakkasid huvi pakkuma juba 1950. aastatel kui üks Ohiost pärit mees leidis Florida rannalt pärast tormi vana kuldmündi ja otsustas teha kindlaks, kust see pärit on. Ta jõudiski jälile, et lähedal on 1715. aastal uppunud varanduslaevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles