Video: Zimbabwe võimud otsivad hispaanlast, keda kahtlustatakse kuulsa lõvi tapmises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõvi
Lõvi Foto: SCANPIX

Zimbabwe võimud püüavad jälile saada hispaanlasele, keda kahtlustatakse kohaliku turismiatraktsiooni, lõvi Cecili tapmises.

Väidetavalt maksis välismaalane Hwange looduskaitseala valvuritele 50 000 eurot, et ta saaks selle lõvi vibu ja nooltega tappa, edastab The Guardian.

Lõvi Cecili peata ja nahata jäänused leiti looduskaitseala lähedalt.  

13-aastasel lõvil oli jälgimisseade, mille panid talle Briti Oxfordi ülikooli teadlased 1999. aastal uurimaks selle lõvi elu. Seadme abil oli võimalik teha kindlaks lõvi viimane liikumine enne kui ta tapeti.

Lõvikütid  jälitasid surmavalt haavata saanud looma 40 tundi enne kui ta maha lasid.

Uurimine näitas, et Cecil meelitati värske liha abil looduskaitseala piirile. Seda tehnikat kasutavad sageli salakütid, et nende saak oleks «seaduslik».

«Cecili surm on tragöödia mitte vaid sellepärast, et ta oli Zimbabwe sümbol, vaid sellepärast, et ta kuus kutsikat jäid isata. Uus isane karjajuht ei jäta neid ellu. Cecili emased peavad paarituma nüüd uue isasega,» teatas Zimbabwe looduskaitse ameti juht Johnny Rodriguez.

Ta lisas, et hispaanlasega koos lõvijahil olnud kaks kohalikku ametnikku arreteeriti, kuid Hispaania kodakondsusega kahtlusalust ei ole veel tabatud.

Zimbabwe küttide ja safarigiidide assotsiatsioon teatas, et kaks nende liiget on juhtumiga seotud ning lõvi surma uuritakse.

Nende väite kohaselt ei olnud tegemist ebaseadusliku küttimisega, kuid võimude sõnul elas lõvi Cecil looduskaitsealal ning seega väljapool jahipiirkonda.

Oxfordi ülikooli teadlased uurivad Zimbabwes ümbruskonna alade lõvijahi mõju looduskaitsealale. Uurimine näitas, et 62 märgistatud lõvist on surnud 34. Nende hulgas on 24 lõvi, kes kaotasid elu sportküttimise tagajärjel. Looduskaitseala ümbritseval alal on sportküttimise tõttu kaotanud elu 72 protsenti märgistatud isastest lõvidest.

Uuringu juhi Andrew Lovebridge´i sõnul tekitab lõvide liigne jahtimine doominoefekti, kuna uus isane lõvi, kes saab karja juhiks, tapab oma eellase järglased.

Zimbabwe politsei otsib tapetud lõvi nahka ning see arvatakse olevat veel riigis mõne põrandaaluse taksidermisti käes.

Zimbabwe esitas Hispaania loomakaitseorganisatsioonile Chelui4lions ja ohustatud liikide salakaubavedu takistavale Cites de Españale  palve konfiskeerida Cecili pea, kuna lõvitapja jaoks on see jahitrofee.

Zimbabwes Hwange looduskaitsealal giidina töötanud Bryan Oxford filmis Cecilit mitmel korral. Tema sõnul oli see lõvi suur turismimagnet, kuna turistid olid valmis tema nägemise ja pildistamise  eest välja käima 8000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles